poslanici-granicna-migranti.jpg (234 KB)

У овој години у БиХ је ушло око 13.680 миграната, а спријечен је улазак око 8.600 миграната, што је на нивоу прошлогодишњих бројки, подаци су Граничне полиције БиХ.

У Граничној полицији - али и Парламентарној скупштини БиХ, чија је делегација данас посјетила Заједнички центар за полицијску сарадњу БиХ, Црне Горе и Србије у Требињу - свјесни су да недостаје граничних полицајаца и материјалне опремљености како би се овај проблем ублажио.

Да је граница пропустљива свједочи и податак да је у ЕУ на један километар границе и један полицајац, а у БиХ 33 километра границе покрива један полицајац.

„Нисмо опремљени за ванредне околности попут мигрантске кризе, па је покушавамо у ходу ублажавати. ГП БиХ је је потребан већи број материјално-техничких ресурса и полицијских службеника. Постоји воља у Савјету министара БиХ да добијемо још 160 полицијских службеника, 100 их треба почети школовање, али је та  процедура одабира дуга и конфузна. Након што се направи селекција, стижу жалбе, који узимају вријеме и усложњавају ситуацију да кадети што прије заврше обуку, па стално се вртимо у круг“, поручио је директор ГП БиХ Зоран Галић.

granicna-poslanici-migranti-2.jpg (260 KB)

Он је навео да се крајем љета може очекивати већи прилив миграната, чији интензитет у зимским мјесецима, углавном, опада.

„Турска за сада држи контролу над ситуацијом са мигрантима, а проблем би се додатно усложнио за цијелу Европу, ако се у Турској та ситуација промјени“, упозорио је Галић.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Лазар Продановић је истакао да Савјет министара БиХ у техничком мандату и нови мора радити на попуњавању капацитета и набављању адекватне опреме Граничној полицији БиХ, као на измјени закона о азилу, због нових изазова.

„Треба ријешити проблем трговине људима, да правосудне институције раде у пуном капацитету, а не да избјегавају процесуирање под наводним изговором како особе немају лична документа, што је добра порука за оне који илегално долазе у БиХ, да дођу у већем броју, јер неће бити санкционисани“, поручио је Продановић. 

Састанку у Требињу су приствовали и парламентарци БиХ Саша Магазиновић, Јасмин Емрић, Шемсудин Мехмедовић и Едита Ђапо.