Дипломирана ликовна умјетница Јелена Медан из Требиња представила се вечерас публици Културног центра изложбом дигиталних графика „Границе разумијевања“.

JE0A1275.jpg (101 KB)

Назив њене прве самосталне изложбе, како наводи, представља један упитник између публике и умјетника, односно, стварања истине која настаје из посматрања.

„Када умјетник ствара, некада није у стању да дође до праве истине која је сажета од истине публике. Та истина се ствара из процеса посматрања. Често публика кад посматра, долази до једне интерпретације, а не до разумијевања умјетничког дјела. Циљ умјетника јесте да публика разумије то дјело. Кроз своје радове, ја желим да истражим тај процес посматрања, да на неки начин успорим публику у њеном закључивању“, истакла је Јелена Медан.

Она сматра да умјетност није нешто што се на први поглед може разумијети. Потребно је истражити, посматрати ситуацију у свијету да би се само умјетничко дјело доживјело на прави начин.

JE0A1317.jpg (151 KB)

„Свако умјетничко дјело када се анализира, анализира се са аспекта времена у којем је настало. Отуда 'границе разумијевања', границе које умјетник поставља али и границе које публика покушава да пређе или докучи“, додала је Медан.

Изложбу је свечано отворила Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање.

Изложба „Границе разумијевања“ моћи ће да се погледа у галерији Културног центра Требиње наредних петнаест дана.

(Душка Ђајић/Фото: Јован Видаковић)