Шансе БиХ да постане чланица ЕУ веома су далеке, јер је земља прожета етничким напетостима, великом корупцијом, правном несигурношћу и ограниченим медијским слободама, пише угледни њемачки привредни лист Ханделсблат.

У тексту о приоритетима Урсуле фон дер Лајен, наредне предсједнице Европске комисије, лист наводи да се БиХ налази на зачељу европских интеграција од свих земаља на западном Балкану.

- Нова предсједница Европске комисије не смије заборавити на ову крхку бившу југословенску републику, јер ће у супротном политички ровови постати још дубљи, а утицај муслиманских држава ће наставити даље да расте - наводи лист.

Како је у понедјељак пренио портал Кликс, њемачки лист додаје да у БиХ постоји велика заблуда да ће се некако “угурати“ у ЕУ зато што је мала земља, и цитира Јоханеса Хана, одлазећег европског комесара за проширење, да је потребно дејтонску логику прилагодити бриселском размишљању, као и да у Сарајеву треба да престану да размишљају о проширењу на начин да се стално помињу датуми.

- Исто као њен претходник Јункер, и Фон дер Лајенова ће питању проширења морати приступити на другачији начин. Брисел је већ годинама исфрустриран БиХ. Реформе једва да се и помичу зато што се Бошњаци, Срби и Хрвати међусобно блокирају - наводи лист.

Због ове ситуације, како истиче Ханделсблат, млади људи се радије одлучују да оду него да чекају да ли ће се некад у будућности нешто побољшати.