333383_1 SARAJEVO l Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih časova, više desetina policijskih službenika SIPE i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji sa UIO BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih lica koja su meta ovih aktivnosti.
Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreske prevare, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Oni se sumnjiče da su u periodu od 2011. do 2014. godine, preko pravnih lica vršili uvoz robe porijeklom iz Kine, koju su prosljeđivali njima poznatim licima koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području pijace Arizona kod Brčko distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u poslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.
Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.
Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet BiH, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.
S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.
BNTV