MED.jpg (83 KB)Први тегле херцеговачког меда стигле су у Скандинавију, а на тржиште  Шведске је почетком октобра пласирано 500 килограма меда.

Ово су и прве количине меда из БиХ које су извезене на шведско тржиште, а све је урађено посредством требињског „ Аграрног фонда“.  

„Радили смо у протеклом периоду на проналаску неких нових тржишта и ширењу могућности  продаје херцеговачких производа. Преко  наших људи из Штокхолма договорили смо и извоз  меда. Више од пола године радили смо потребне анализе и  добили сертификате, како би се задовољило захтјевно европско тржиште.  Ово је пробна количина, која се, за сада, добро продаје у Шведској. У наредном периоду ћемо настојати  да овакав извоз буде устаљена пракса“, истиче директор „Аграрног фонда“ Веселин Дутина.

Он подсјећа да је херцеговачки мед  и други традиционални производи захваљујући „Херцеговачкој кући“ нашао пут до купаца у Бањалуци и Источном Сарајеву.

„Након што је отворена „Херцеговачка кућа“ у Бањалуци, оставарена је сарадња и са Олимпијским центром Јахорина гдје се продају херцеговачки производи, а у току су преговори о отварању  продајног објекта у Источном Новом Сарајеву. Планринамо да ширимо продају и на тржишту Србије наредне године, као и  друге земље региона“, најавио је Дутина.  

Он каже да  и  кооперанти „Аграрног фонда“ морају проширити  производњу,  како би се  могла задовољити сва тржишта на која је планиран извоз херцеговачких производа.