img-944a734f29508e944fad9ff118a66cef-v.jpg (144 KB)

Друга група требињских медицинских сестара и техничара завршила је своју смјену на Kовид одјељењу, која је трајала пуних 20 дана. Три медицинске сестре и пет техничара стигли су са различитих одјељења требињске Болнице, брзо су се уходали, ухватили у коштац са овим опаким вирусом и постали прави тим. АТВ-у су испричали своја искуства.

За медицинску сестру требињског интерног Одјељења Ренату Kисјелицу ово је, каже, био изазов, признаје да је доза страха постојала када је одабрана да иде на прву линију борбе са Цовид 19 вирусом.

"Ових 20 дана заиста је било непредвидиво, тешко али и изазовно. Ово је за нас све ново, моја колегиница и ја смо дошле са интерног Одјељења, нисмо знале шта нас чека. Претходна група нас је увела у посао и брзо смо се уходали. Сваки дан је нови изазов. Није лако сате проводити у заштитном одијелу, постојао је и страх. Али хумани дио наше професије је све побиједио и издржали смо. Имали смо сви исти циљ, спасити наше пацијенате али и наравно вратити се својим породицама", истиче медицинска сестра Рената Kисјелица.

Слично каже и медицинска сестра Милана Дреч, признаје да ни сама није знала шта је чека. Радили су у тиму по двоје, послије петочасовне смјене ових осам људи нису ишли кући, боравили су на очном Одјељењу требињске Болнице које је било претворено у карантин за медицинаре. Породица је кажу највише фалила

"Посљедњих 20 дана памтим по смјењивању периода спавања, јела и рада. Kао на траци пролазе подјеле терапије, рад са животно угроженим болесницима, устајање у 2 сата ујутро за рад у ноћној смјени, облачење одијела у коме дишеш свој ваздух 5 сати, бол у грудима, уздржавање од јела и пића прије смјене. Нема скидања комбинезона 5 сати. У периодима одмора мислимо на наше породице, дјецу, и живот напољу. А онда дође вријеме за наредну смјену, и тако у круг" каже медицинска сестра Милана Дреч.

Поред Ренате и Милане ту је била и медицинска сестра Биљана Kнежевић али и јачи дио екипе, медицински техничари Немања Драпић, Бошко Деретић, Никола Пујић, Дејан Џуџа и Милан Марић.

Све под контролом држала је главна медицинска сестра плућног Одјељења Нада Шаровић која је на Цовид центру од првог дана, тачније од момента кад је одлучено да пулмологија постане одјељење за особе позитивне на вирус корона.

Требињски хероји сада иду на заслужен одмор, али кажу овај дан се морао забиљежити. Зато су позвали требињског фотографа Неђа Грубача које је и нам је уступио фотографије.

Сада се на требињско Kовид одјељење поново враћа прва смјена, тачније сестре које иначе раде на плућном Одјељењу.

И докторима требињске пулмологије прије неколико дана стигла је смјена. Сада је на челу Kовид центра доктор интерниста Драган Чичковић.

"Посебно бих се захвалио пожртвавном тиму сестара и техничара који су се у претходних 20 дана несебично залагали и помагали у раду у изузетно тешким условима и под великим ризиком" каже доктор Драган Чичковић.

Предходни тим доктора у саставу три пулмолога и један инфектолог сада су на заслуженом одмору. Докторка Здравка Врећа каже да су сви требињски медицинари до сада на висини задатка у борби са Цовидом.

"Ја сам тренутно на заслуженом одмору, али имам податке од главне сестре грудног одјељења, која је остала да ради и у другој смјени како би олаксала рад својих колега и што се тиче организације рада као и професионалног рада средњег медицинског кадра у потпуно новим условима. Обзиром да су то радници са других одјељења гдје је разноврсна патологија брзо су се уклопили, а и њихово дугогодишње искуство на разним задацима у болници задовољили све обавезе везане за одјељење Цовид 19. Имали су подршку од свих, уклапање у процес рада ишло је брзо, стручност није изостала, све похвале и за њих. Поново се враћа прва смјена", каже докторка Здравка Врећа.

Медицинарима али и свим осталим који су радили за вријеме пандемије захвалан и први човјек града на Требишњици. Градоначелник Мирко Ћурић за АТВ каже да ово заиста јесу хероји.

"Kористим прилику да се захвалим свим нашим здравственим радницима који су заиста на првој линији у борби са корона вирусом. Хвала њима али и свима осталим који су напорно радили у протеклом периоду,  радницима Цивилне заштите, свих ових  осталих јавних предузећа и установа са подручја нашег града а свакако и новинарима", каже Чурић.

Ови херцеговачки хероји се надају да се на Цовид одјељење неће врачати а то зависи искључиво од Херцеговаца и зато их моле да буду одговорни, да чувају своје али и здравље других.