У оквиру пројекта „Мали произвођач, велики агро ресурс“ у Требињу је данас у организацији Агенције за развој малих и средњих предузећа, Града Требиња и Аграрног фонда одржана радионица за пољопривредне произвођаче о развоју органске производње.

organska-proizvodnja.jpg (153 KB)

На овом састанку пољопривредницима су дате смјернице и најважније информације о условима које је неопходно испунити да би могли да се баве органском производњом, на који начин да добију неопходне сертификате те како да дођу до потенцијалног тржишта органских производа.

Дражен Бошковић, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња, каже да је пољопривредницима веома важно да добију и информације о потенцијалним приходима које би могли да остваре у производњи органске хране.

„Важно им је и то да ли постоји сигурно тржиште за такве производе и да ли се њихова традиционална производња може проширити на органску те да ли могу овим начином рада побољшати своје приходе“, навео је Бошковић.

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиња, истиче да је органска производња на подручју Источне Херцеговине још у повоју, те да неколико произвођача има неопходне сертификате за производну органског меда и љековитог биља.

organska-proizvodnja-2.jpg (149 KB)

Едукативне радионице су, додаје Дутина, од великог значаја за херцеговачке пољопривреднике који су жељни неопходних информација о производни органске хране.

„Ова радионица је важна за пољопривреднике са нашег подручја како бисмо им приближили све информације о предностима органске производње и уопште производње у заштићеном простору. Треба их упознати и о томе колико су ти производи тражени и колика је њихова цијена на тржишту и на који начин их је потребно узгајати, те које препарате смију да користе у производњи и на који начин се може добити органски сертификат“, рекао је Дутина.

Подручје Херцеговине је, додаје он, веома погодно за развој органске производње.

„Имамо здраву земљу, ваздух, воду, немамо великих загађивача и ово подручје је идеално за узгој органских производа. Наравно, потребно је да и пољопривредници прихвате да се на правилан начин едукују и да од самог почетка правилно раде како би могли несметано да добију неопходне сертификате“, истиче Дутина.

Маид Максумић, из Удружења грађана „Нешто више“ из Мостара, у оквиру кога је основано  социјално предузеће „ЕкоДизајн“,које се бави производњом органске хране, херцеговачким пољопривредницима је пренио добра искуства у органског производњи.

„Наш циљ је да се одржавају аутохтоне домаће сорте и да се укључи што више малих локалних произвођача у производњу органске хране јер је здравље најбитније. Ми наше производе, из органских воћњака и пластеника, за сада, пласирамо на локалном нивоу, по принципу повјерења“, рекао је он.

Пројекат „Мали произвођач велики агро ресурс“ одобрен је од Инвестиционе развојне банке РС, у вриједности од 122.000 марака, а Град Требиње га суфинансира са 25 одсто од укупних средстава. Пројекат су помогли и Швајцарска развојна агенција, Министарство локалне управе и самоуправе, Министарство финансија РС и УНДП.