rs-sir-foto-d-curac (1).jpg (142 KB)

Осмислили начин како да конзервирају производ и да му продуже рок трајања

ХЕРЦЕГОВАЧКИ сир из мјешине недавно је представљен на Фестивалу сира у Италији, на којем учествују мали произвођачи из цијелог света, а ради се о производу о којем се прича и у Америци.

Овогодишња конференција у Италији названа је "Сир из мјешине се враћа", а учесници тог догађаја, који организује "Слоу фуд" били су и мали произвођачи из Херцеговине, Либана и Турске.

- Надамо се да ће се сир из мјешине вратити на велика врата на тржиште. Мислим да наше министарство пољопривреде, али и локалне власти, постају свесни да све што је аутохтоно треба заштитити - рекла је Гордана Радовановић из требињског "Слоу фуда".

Сир из мјешине је један од сирева се прави вијековима, а припрема се искључиво у Херцеговини. Прави се најчешће од крављег млијека, ријетко од овчијег. Херцеговци су осмислили начин конзервирања сира да му продуже вијек, па је овчија мјешина постала својеврсни трап за сир из кога се, послије два до осам мјесеци дозревања вади готов производ.

Американка Бабс Перкинс, фотограф и писац, истражује традиционалне начине припремања хране. Неколико година сакупља материјал за књигу о сиру из мјешине, а већ га представља и у својој земљи.

rs-sir-foto-d-curac (2).jpg (112 KB)

- Ја радим, између осталог, и на књизи о Херцеговини и о сиру из мјешине, али истовремено организујем изложбе фотографија и предавања. То су у ствари дискусије гдје људи након разгледања фотографија могу постављати питања и сазнати нешто о производњи. Ради се о двосмерној комуникацији у којој ја преносим њима не само причу о производу него и о Херцеговини, о том поднебљу. Ту посебно скрећем пажњу на потребу очувања традиције - истакла је Перкинсова.

Драган Дрвенџија из Министарства пољопривреде РС каже да на подручју Херцеговине има око 20 малих произвођача сира из мјешине. Када је реч о цијени, Дрвенџија сматра да би с обзиром на технологију припреме требало да буде и већа, а тржиште је загарантовано.

- Што се тиче производње, продаја овог специјалитета је загарантована, а сада је друго питање колико ти људи зараде од те производње. По нама, тај сир би требало да буде скупљи на тржишту - истакао је Дрвенџија.

БЕЗ МАСОВНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

ОД свих сирева с нашег подручја, сир из мијеха је једини који се не производи индустријски, него искључиво на малим газдинствима. Анализе су показале да сир који два мјесеца одлежи у мјешини не може садржати ни бруцелозу, нити било који други вирус.