Hercegovačko sijelo 2019 (33).JPG (143 KB)

Уз гусле и групно певање типично за Херцеговину – ганге, али и многа друга подсећања на Херцеговину у суботу 26. октобра 2019. године у Чикагу је одржано Друго Херцеговачко сијело. Осим песама и обичаја, домаћини, члaнови Удружења Херцеговац припремили су и стара херцеговачка јела.

Да би се осећали као у „старом крају“ побринули су се гуслар Огњен Глигоревић, глумац Игор Обрадовић који је говорио поему „Богојављење“ од Матије Бећковића и песникиња Радмила Телбак Караћ из Торонта, пореклом из Невесиња, која је рецитовала песме инспирисане родном Херцеговином. Пригодну беседу говорио је свештеник Александар Петровић старешина храма Свети Стефан Дечански из Чикага.

Епископу Новограчаничком и средњезападноамеричком Лонгину Удружење је даровало Часни крст „за чување српског духовног и националног једиства и ширење истинских хришћанских вредности“.      

О хуманитарној делатности најмлађе српске организације у Чикагу, Удружења Херцеговац које постоји само неколико година, говорио је члан управе Слађан Ћећез наводећи да су помогли више појединаца и организација. Он је издвојио помоћ коју су дали ратним инвалидима и болеснима, сиромашим вишечланим породицама у Херцеговини, као и српским храмовима и манастирима у „старом и у новом завичају“ у Херцеговини, Чикагу и Индијани.

Председник Удружења Херцеговац из Чикага Душан Магазин захвалио се донаторима, члановима Удружења и свима који учествују и помажу рад ове српске организације. Поред досадашњих манифестација – Херцеговачког сијела и Славе Светог Василија Острошког и Тврдошког, он је најавио од следећег лета и нову – Косидбу на традиционални начин.  

Hercegovačko sijelo 2019 (4).JPG (133 KB)

Časni krst za vladiku Longina1.JPG (103 KB)

Hercegovačko sijelo 2019 (20).JPG (147 KB)

Hercegovačko sijelo 2019 (39).JPG (240 KB)

Hercegovačko sijelo 2019 (23).JPG (110 KB)