Тате, умјесто одласка на посао, радије остају с бебама. Млади очеви у Херцеговини почели су користити породиљско боловање, па послове, углавном у јавном сектору, на неколико мјесеци замјењују мијењањем пелена својој беби.

Претече у овој причи, која није довољно заживјела у цијелом региону, а поготово не у још патријархалној Херцеговини, јесу Гачани.

Према подацима до којих је дошала Српскаинфо, право на породиљско одсуство у Руднику и Термоелектрани Гацко један отац је искористио чак прије 9 година.

– У РС у посљедње вријеме је све чешћа појава да и очеви користе право на породиљско боловање, које по Закону о раду РС могу користити једнако као и мајке. У претходном периоду ово право искористила су 4 радника Рудника и Термоелектране Гацко, а сада имамо још један захтјев који ће бити позитивно ријешен, у складу с одредбама овог Закона – каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката РС и дугогодишњи предсједник синдиката гатачког Рудника и Термоелектране.

Он објашњава да су различити разлози зашто су се мушкарци одлучили да иду на породиљско боловање.

– То је превасходно случај у вишечланим породицам с малом дјецом, гдје је потребно старање оба родитеља. Такође, очеви узимају породиљско боловање и  у породицама гдје је мајка запослена у приватном сектору или на некој за колектив важној позицији, па због својих обавеза на радном мјесту не може да у потпуности искористи право на породиљско одсуство – објашњава Тепавчевић.

Према сазнањима Српскаинфо, и неколико мушкараца запослених у пословницама “м:тела” у овом дијелу Српске је користило породиљско боловање, али потврду ових информација нисмо успјели добити.

У одговору на наше питање да ли су и у којим пословницама у Херцеговини мушкарци користили породиљско боловање и шта су навели као разлоге, стигао је одговор да „нису у могућности доставити личне податке радника који су то право искористили, јер би тако угрозили њихову приватност“.

– Компанија “м:тел” послује у складу са законом и свако ко затражи породиљско одсуство, без обзира на пол, а има законске основе за то, може искористити породиљско одсуство онако како је то законом предвиђено – наводи се у одговору из ове компаније.

У неколико случајева очеви су користили породиљско боловање и у требињским јавним предузећима.

Правник у требињском Центру за социјални рад Мишо Петровић као један од разлога што мало очева користи законско право под одређеним условима наводи и слабију информисаност о овом праву.

– Мајка треба да буде уз бебу, ако је у могућности. Ако је запослена на таквим пословима гдје не може бити све вријеме уз бебу или постоје неки други разлози, онда је добро да очеви могу користити породиљско – сматра он.

Додаје да је било случајева и да Фонд за дјечју заштиту РС није одобрио рефундацију плате раднику за породиљско боловање, а да су послодавци излазили у сусрет својм запосленима.

Мама прва 2 мјесеца

Према Закону о раду РС, за вријеме трудноће, порођаја и његе дјетета жена има право на породиљско одсуство у трајању од годину дана, а за близанце, треће и свако наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.

Родитељи дјетета могу се споразумјети да породиљско одсуство, након истека 60 дана од рођења дјетета, умјесто мајке настави да користи запослени отац дјетета. Ово право отац има и када је мајка незапослена