ТРЕБИЊЕ I Градоначелник Требиња Лука Петровић затражио је на данашњој сједници градског парламента, на приједлог независног одборника Милке Бутулије, да се убудуће примјењује одредба Породичног закона РС из 2014. године, по којој градоначелник или делегирани одборник мора присуствовати закључивању брака.

„Сагласан сам да се примјењује ова одредба, прихватам да, као градоначелник, на првом наредном вјенчању некоме овјековјечим брачну заједницу и да буде успјешна као наша градска управа. Нема разлога да се ова законска одлука не примјењује, има и довољно одборника, увијек један може присуствовати вјенчању“, рекао је Петровић.

Милка Бутулија је, у оквиру одборничких питања, подсјетила да члан 22. Породичног закона РС из 2014.године наводи да „закључењу брака, осим будућих супружника, присуствује градоначелник односно начелник општине или делегирани одборник, два свједока и матичар“, као и да је присуство челних људи, односно одборника, редовна пракса на вјенчањима у већини локалних заједница Републике Српске.

Присуство одборника вјенчањима у Требињу има дугу традицију, која је укинута прије двадесетак година.

В.М.