Први пут послије усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести, због којег се у знак протеста дуже од мјесец дана одржавају литије и молебани, у Подгорици су се у петак састале делегације Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске, предвођене премијером и митрополитом црногорско-приморским, Душком Марковићем и Амфилохијем.

20200214164919_583947.jpg (99 KB)

Након састанка Влада Црне Горе и Епископски савјет СПЦ издали су заједничко саопштење у којем стоји да је обављен разговор о Закону о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница између Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

"Данашњи састанак окончан је у духу међусобног уважавања уз оцјену обију страна да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери. Обје стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за закон. Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о измјенама закона, а не о његовој примјени, јер по мишљењу Цркве закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима. Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног повјерења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима", стоји у саопштењу.

Представници Епископског савјета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади приједлог који подразумијева измјене одредаба које Црква види као спорне. Влада је примила к знању ову иницијативу, оцијенивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог закона, него и других могућности које нуди правни систем. Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу.

Подсјећања ради, закон је усвојен 27. децембра прошле године под окриљем ноћи и након хапшења посланика опозиционог Демократског фронта који су се томе противили.

Џомић: Има простора да Подгорица схвати проблем

Координатор правног савјета Митрополије црногорскоприморске Велибор Џомић сматра да састанак црногорског премијера Душка Марковића и митрополита Амфилохије о спорном Закону о слободи вјероисповијести представља почетак рјешавања проблема.

Џомић наводи да има простора да Влада схвати да је ово озбиљан проблем.

"Сматрам да би Влада била дужна да схвати да је ово озбиљан проблем који треба решавати на начин прописан Уставом и законима Црне Горе, а то је да се у најминималнијој варијатни измене и допуне, односно да се из правног саобраћаја уклоне све одредбе које дискриминишу Цркву и верске заједнице у Црној Гори", рекао је Џомић.