najbolji-sportisti.jpg (90 KB)

Џудиста „Леотара“ са титулом сениорског првака Балкана Игор Ђурица освојио је друго мјесто на Избору 10 најбољих спортиста Републике Српске за 2019, који је вечерас одржан по 65. пут у организацији „Гласа Српске“.

Иако је Игору ово била тек прва година у јуниорској конкуренцији, почетком марта постао је сениорски првак БиХ, а крајем септембра и шампион у конкуренцији млађих сениора до 23 године.

Ипак, најбољи резултат остварио је на првенству Балкана одржаном крајем марта у Албанији, гдје је у сениорској конкуренцији освојио златну медаљу.

igor-djurica.jpg (207 KB)

Ђурица је овим признањем кренуо трагом свог тренера, некадашњег џудисте „Леотара“ Митра Мрдића, који се чак девет пута нашао међу десет најбољих спортиста Републике Српске, што му је донијело прво мјесто на вјечној листи.

Најбољи спортиста Републике Српске за ову годину је рукометаш бањалучког „Борца М:тел“ Бојан Љубишић јер је, према мишљењу стручног жирија 65. Избора 10 најбољих спортиста, био најзаслужнији што је „Борац“ у 2019. освојио Куп БиХ, друго мјесто у Премијер лиги БиХ и пласирао се у четвртфинале Челенџ купа.

Награду најбољем спортисти Републике Српске уручио је Дејан Станковић - некадашњи фудбалер, а данас директор млађих категорија у Фудбалском клубу „Интер“ и савјетник предсједника Уефе Александра Чеферина.

Станковић је предсједавао жирију и први пут био у оваквој улози.

„Како смо одлуку донели једногласно, верујем да нисмо погрешили. Било је прилично тешко, али мислим да је одлука исправна. Ово је одлично искуство за мене, манифестација је била прелепа и заиста сам се лепо осећао. Бањалука и Српска су ми у срцу и изузетно сам почаствован што сам ове године био на челу жирија“, рекао је Станковић.

Осим награда за 10 најбољих, додијељена су признања и плакете у још 11 категорија.

Најбољи спортиста из Републике Српске који се такмичи у иностранству другу годину заредом је Тијана Бошковић, јер је ове године са репрезентацијом Србије освојила титулу европског првака у Турској.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио је признање брату Бошковићеве, која због обавеза у клубу није могла да присуствује вечерашњој манифестацији.

Додик је нагласио да је ово једна предивна манифестација, која је одржавана и у вријеме рата.

„Лијепо је бити дио спортске породице Републике Српске. Наши спортисти најчешће одлазе у Србију али никада не заборављају Републику Српску одакле и потичу. Једна од њих је и Тијана“, нагласио је Додик.