Илија Шетка, генерални директор „Бањалучке пиваре“, који иза себе има више од деценије искуства у пиварској индустрији, истовремено је и човјек, стичемо утисак, који на првом мјесту воли живот. Са таквом посложеношћу ствари, проистеклих из хедонизма као атрибута за поимање реалности са љепше стране, не чуди да у пословању приоритетно а спонтано ниже успјехе.

ilija-setka.jpg (157 KB)

Иако је рођен и одрастао у Београду, са посебним дивљењем за себе каже да је Херцеговац, поријеклом из Берковића, одакле коријене вуче по линији оца Влајка. Додаје да у себи носи и гене Србије, наслијеђене од мајке, како воли да истакне, лијепе Београђанке Љиљане. И управо та мјешавина складно распоређених и рођењем му подарених црта, изњедрила је човјека који с миром у души и без претенциозности гради каријеру, али и живот без задатих, спутавајућих оквира. Уочава се то са првим ријечима које изговара.

„Ја сам Херцеговац, рођен у Београду“, једноставно нам каза, а затим се осврну на све оне, ништа мање значајне, ако не и веома важне тренутке који су га обликовали и одредили у оно што је постао:

„У Берковиће сам долазио сваког љета и остајао преко школских распуста. Како је отац имао два брата и двије сестре, увијек сам био окружен многобројном родбином. Волим доћи у Херцеговину! Кад год ми се укаже прилика, а буде их неколико пута годишње, ту сам, углавном на потезу Берковићи – Билећа – Требиње, гдје имам пуно пријатеља. Дио родбине расељен је од Београда до Канаде гдје су ми сестре Милијана и Гордана, а од најближих у Херцеговини имам брата Драгана, сестру Зорицу и моју омиљену тетку Рајку, којој је 90 година. Носим име свог деде, кога нажалост нисам упознао, јер је погинуо у Другом свјетском рату“.

ilija-setka-2.jpg (324 KB)

Поносан на херцеговачке гене, са омиљеном тетком Рајком, љето 2020. испред породичне куће у Берковићима

Посложивши критерије, од оног најважнијег, породице која нас елементарно одређује и надаље усмјерава, Илија је свој пут градио полако и темељно. Рад у пиварској индустрији, са дугогодишњим искуством на челу „Апатинске“ и „Никшићке“ пиваре, у вријеме када су ове компаније остваривале рекордне пословне резултате као дио највеће пиварске групације „ABInBev“, прилику да обиђе многа инострана тржишта никада није потцијенио. 

„Најзначајније што сам научио је да све добро креће од квалитетних и задовољних људи у тиму, а све лоше када се економисти почну бавити рецептурама и смањењем трошкова пива. Јак тим и квалитет производа, кључ су успјеха у свакој индустрији, а поготово пиварској. Све што сам научио, пренио сам у Бањалуку. Простора имам неограничено, јер смо независна пивара, односно немам шефа у иностранству коме морам објашњавати зашто се, на примјер, Нектар зове Нектар и зашто га треба правити од најквалитетнијих сировина“, наводи генерални директор „Бањалучке пиваре“, коју успјешно води од октобра 2019. године.

Banjalucka-pivara.jpg (237 KB)

Бањалучка пивара

Ако се притом зна, да „Бањалучка пивара“ има традицију дугу 150 година, не треба изузети чињеницу да је бити на челу оваквог гиганта велика одговорност. Први човјек ове компаније, са традицијом од вијек и по постојања, тога је и те како свјестан, а сходно својој посвећености, нема разлога да не буде и поносан.

„Бити на челу 'Бањалучке пиваре' мени је, прије свега, велико задовољство, јер је ријеч о пиварском драгуљу, у сваком смислу. Од историје и традиције, преко изгледа и мјеста на ком се налази, па до људи који у њој раде. Јако сам срећан и поносан што водим, не само највећу пивару у БиХ, него и највећу независну пивару на Балкану!“

Као једини произвођач пива у Републици Српској и једна од највећих прехрамбених компанија у РС и БиХ, пратећи свјетске, али креирајући и властите трендове, „Бањалучка пивара“ успјешно производи и пласира неколико врста пива. "Нектар лагер" свијетло пиво, "Нектар радлер" са укусом лимуна, "Нектар радлер" са укусом црвеног грејпа, "Кастел лагер" и "Црни Ђорђе" премиум црно пиво одавно су прихваћени и изван наших граница. Од прошле године, једнако је дочекан и нови бренд „Бањалучко пиво“, освојивши, при првом гутљају, сва чула добрих познавалаца пива.

piva.jpg (148 KB)

„Феноменалан успјех на тржишту РС направило је 'Бањалучко пиво'. За само неколико мјесеци постало је најпродаваније пиво у западном РС – у, одмах послије 'Нектара' и 'Јелена'. Све више се пије у Семберији и Херцеговини, што ме чини посебно срећним! Планирамо извоз у Србију и вјерујемо да ће се 'Бањалучко' једнако свидјети и нашој браћи преко Дрине“, оптимистичан је, али и реалан Илија.

Такво увјерење потпуно је оправдано. Наиме, „Нектар“ пиво, одавно одомаћено на простору Индије и Америке, гдје је најдаље стигло, а највећу продају ван граница бивше Југославије има у Италији, аргумент је и више него довољан да оправда и допринесе и рецептури новог пива. Истовремено, и да несумњиво обезбиједи конкурентност онога што производи и пласира „Бањалучка пивара“, респектабилна по много чему.

„Наша посебност је у томе што је пивара независна, а велика. По томе смо јединствени у цијелом региону и ту је кључ наше конкурентности и великог раста тржишног учешћа у БиХ и Србији. Велике пиварске корпорације имају ниске трошкове пословања и економију обима, али локални тимови немају слободу да било шта промијене или ураде другачије од онога како им се нареди из централе. Зато су њихови брендови постали незанимљиви и досадни млађим потрошачима. С друге стране, имамо микро пиваре које немају технологију за прављење врхунског лагер пива. Вјерујем да зато 'Нектар' и 'Бањалучко', прије свега квалитетом пива и занимљивим маркетингом, могу освојити цијели регион и постати најпрепознатљивији брендови из РС“, истиче овај добар познавалац пиварске индустрије, додајући да „Бањалучка пивара“ годишње извози око 15% своје укупне производње, са планом да се тај број знатно повећа у наредним годинама.

Такође, када на домаћем тржишту влада велика борба између три велике БХ пиваре – Бањалучке, Сарајевске и Тузланске – и три мултинационалне компаније –  Heineken, Molson Coors i Carlsberg – „Бањалучка пивара“ је, напомиње Илија Шетка, у протеклих годину дана не само успјела да задржи, већ и да повећа своје тржишно учешће.

Чињеницу да је ова компанија, не само конкурентна, него и надалеко препознатљива, поткрепљује и потез који су направили крајем прошлог љета. Наиме, увоз и дистрибуција чувених свјетских брендова, попут дистрибуције „Asahi“ програма за Бих, како нам каже, велико је признање за „Бањалучку пивару“.

„У питању су фантастични брендови једне од највећих пиварских групација. Потребно је вријеме да наши потрошачи пробају 'Kozel', 'Pilsner Urquel', 'Nastro Azzurro' и остала премиум пива 'Asahi' групације, али су прве реакције одличне. Позитивно смо изненађени продајом 'Kozel'-а, која вишеструко премашује планиране количине“, наводи директор „Бањалучке пиваре“.

pivara.jpg (275 KB)

Производња пива, модерна технологија а укус традиције

Упркос пандемији која је негативно утицала на све области производње, те тако и на индустрију пива, Илија је оптимистичан. Разлога за то има јер су прошлу годину, истиче, закључили одличним пословним резултатима.

„Цјелокупна индустрија пала је 20% у односу на 2019. годину, а највећи пад долази из чињенице да угоститељски објекти раде смањеним капацитетом и радним временом, као и усљед забрана одржавања музичких фестивала, спортских манифестација и других скупова које неизбјежно прати златни напитак. Без обзира на пад промета, 'Бањалучка пивара' је 2020. годину завршила са 3.000.000 КМ бољим финансијским резултатом, као и са двадесетак радника више него претходне године. Ово смо успјели рационализацијом трошкова и растом тржишног учешће, те 'Бањалучким пивом', прије свега!“

Овај, несумњиво човјек од пива, који сам за себе каже да је прави пивопија, додајмо превасходно и врстан познавалац овог пића дуге историје и традиције, искрено каже да га пиво у први мах асоцира на живот, радост, дружење, провод. Све заједно фино сједињено и посложено једноставном филозофијом живота, изњедрило је човјека који зна како да се води сваком трасом свог пута, једнако пословном и приватном. У души вјечити рокер, деценију иза себе и рок музичар, естета и помало сањар, Илија је неко ко се сасвим сигурно без задршке даје свему чега се прихвати. Вријеме пандемије, изузев за напредак „Бањалучке пиваре“, искористио је и за друге креативне домете.

ilija-setka-3.jpg (184 KB)

Са једне од многобројних свирки, уз пиво рок музика као посебна страст

„Рок музиком се бавим 10 година, а са бендом 'Hypnotized' у којем сам био пјевач, имао сам прилику да обиђем све веће фестивале у региону, попут Exita, Beer festa, Arsenal festa и Бањалучких дана пива. Морам да кажем и да ми је најдражи концерт икада био у Билећи на Lipa Festu 2016. године! Од прије четири године 'Hypnotized' је престао са радом, а гитариста Дејан Јањић и ја смо основали нови бенд 'Moreuz', који иза себе има један албум и управо завршавамо рад на другом. Како није било свирки током пандемије, радили смо на новом материјалу и албум би требао изаћи током маја мјесеца ове године“, каже нам, не скривајући понос и овом успјешно реализованом амбицијом.

И док су му прије „Нектара“, омиљена пива била белгијска, "Stella Artois" i "De Koninck", као неко ко са пивом живи сваки нови дан, извјесно у хармонији малих ствари које уљепшавају живот, отуд код њега увијек и неисцрпне инспирације. Лајт мотив тренутно му је визија да „Нектар“ и „Бањалучко“ постану омиљена пива у Херцеговини, а и са друге стране Дрине, али и да са бендом поново засвира својим Херцеговцима.

Том сусрету, рече нам, радује се и жељно га ишчекује чим прође пандемија, јер у вртлогу нераскидивих успомена, Херцеговина заузима посебно мјесто. Остварен и као музичар и пивар, за себе каже да је задовољан свиме што је постигао. Међутим, као и сваки успјешан човјек, са ногама чврсто на тлу, апсолутно подупире тезу да ствари увијек могу да буду још боље. И управо хрлећи таквим принципима ка будућности, вјерујемо му када каже да је свој на своме и да се, на до сада постигнутом, неће зауставити!

По мјери Херцеговаца

„Рецептура 'Бањалучког пива' као да је прављена по мјери Херцеговаца, који воле снажан карактер пива и јачу горчину. 'Бањалучко' се прави од друге врсте слада и других сорти хмеља, што му даје специфичан карактер и пуноћу укуса. Рецептура вуче ка њемачким, односно баварским пивима и карактерише је нешто јача горчина од 'Нектара'. Оно што је заједничко за сва наша пива и по чему смо препознатљиви је да у њима нема кукурузне крупице, која је нажалост постала стандард за већину локалних пива великих компанија, усљед жеље за смањењем трошкова сировина“.

Пиво са вијек и по богатом традицијом

„Бањалучку пивару основали су Траписти из самостана 'Марија Звијезда' 1873. године у Делибашином селу покрај Бањалуке на обали ријеке Врбас, а оснивач је редовник Франц Фанер. Некадашњу сирару преуредили су у Пивару и првих година су правили 'експериментално' пиво без хмеља, те је кориштена чешка технологија и знање, а пиво је пуњено у дрвене бачве и транспортовано запрегама. Након три године, са опремом из Чешке, грађена је прва Пивара код Бањалуке и Траписти су тада правили пиво искључиво за своје потребе. На чешком искуству у пиварству темељила се технологија производње, јер су са Чесима традиционално сарађивали. Посебне заслуге за развој, има Чех Елагијус Блаварт, који је надгледао монтажу нових постројења. Рецептуру у производњи свог најпознатијег бренда 'Нектар пива', 'Бањалучка пивара' је сачувала и до данашњих дана. Ово је пивара која се може похвалити са готово вијеком и по дугом традицијом у производњи пива и успјешног пословања, као једини произвођач пива у РС и једна од највећих компанија у прехрамбеној индустрији БиХ“.