sastanak-invalidi.jpg (188 KB)

Инвалиди и цивилне жртве рата у Херцеговини на данашњем састанку у Требињу су затражили да умјесто понуђених ортопедских помагала добијају новац и да их сами бирају,  да се набављају другачија колица за активне инвалиде, а у болницама у Требињу и Невесињу формирају комисије за одобравање одређених помагала.

Они сматрају да је Правилник о ортопедским помагалима у РС, који је допуњен и измијењен у јуну ове године,  много бољи од ранијих, али да и даље има недостатака. 

- Горући проблем инвалида у РС, а који нису РВИ, су манипулације са ортопедским помагалима и лобији ортопедских кућа, па имамо лош квалитет помагала. Тражимо да имамо право као РВИ да добијамо новац и онда ће сваки инвалид купити ортопедско помагало. Нису нама проблем рокови уколико сами купујемо помагала. Рокови који су смањени у Правилнику са десет на пет година за ортопедска колица и слично - ништа не рјешавају ако квалитет и врста не одговарају - каже Душан Бабић, предсједник Удружења слијепих и цивилних жртава рата источне Херцеговине.

Бранимир Таминџија, предсједник Удружења мултиплесклерозе источне Херцеговине, такође  сматра да сви инвалиди не могу добијати иста колица.

- Активне особе са инвалидитетом требају имати активна инвалидска колица, како би студенти могли ићи на факултете, спортисти се бавити спортом и слично, а овим правилником немају могућност набавке тих колица. Тражимо да се прво уради база података, јер таквих особа нема много, а са колицима које сада добијају могу се кретати само по кућама и домовима, тешко и по улицама због архитектонских баријера - истиче Таминџија.

Он додаје да је проблем и набавка пелена, јер у болницама у Требињу и Невесињу немају формиране комисије, па љекари самостално издају одобрења.

sastanak-invalidi-2.jpg (176 KB)

Валерија Лакић, руководилац филијале Фонда здравства РС за Херцеговину, такође сматра да је потребно да се иналиди који остварују нека права разврстају на активне и оне који то нису, како би активни инвалиди могли да остварују право на помагало у складу са активностима у којима учествују.

- Њихови захтјеви су оправдани - да се формира одређена комисија у болницама, што је омогућено и правилником. Сад је посао отежан јер приликом остваривања права на нпр. пелене - потребан је налаз три љекара, а формирањем комисија би био један налаз и избјегле би се грешке у шифрама, дијагнозама, што је отежавало поступак за остаривање права на медицинско средство- истиче Лакић.

Никола Уљаревић , асистент у ОЕБС-овој  теренској  канцеларији Мостар, која је организатор данашњег састанка, навео је да је циљ оваквих скупова објединити приједлоге са терена и упутити их надлежним институцијама и министарствима у оним случајевима гдје се може радити о потенцијалној дискриминацији, нарочито међу особама са инвалидитетом.