izbori_bih SARAJEVO | Prema istraživanju GfK BiH – Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, na opšte izbore 12. oktobra 2014. će izaći 68,6 posto građana Bosne i Hercegovine što je za 12 odsto više u poređenju sa opštim izborima 2010. godine.
U Republici Srpskoj je 72,1 odsto građana potvrdilo da će sigurno izaći na izbore dok u Federaciji BiH taj procenat iznosi 66,9 odsto. U Republici Srpskoj svega je 11,9 odsto građana koji nisu sigurni da će izaći na izbore, dok Federaciju BiH karakteriše dosta veća neodlučnost birača – 17,3.
Kada se ovi odgovori analiziraju po starosnoj dobi ispitanika, primjetno je da se veći procenat sigurnih glasača nalazi među starijom populacijom. Tačnije, 75,4 odsto građana Bosne i Hercegovine starijih od 65 godina je potvrdilo da će sigurno glasati na ovim izborima, dok je ovaj procenat među mlađom populacijom sa pravom glasa od 18 do 24 godine, 66,9 odsto. Upravo se među ovom kategorijom nalazi i najveći procenat onih koji još uvijek nisu odlučili da li će glasati na ovogodišnjim izborima ili ne (13,8 odsto).
GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u periodu od 17. do 29. septembra 2014. uradila istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=977 ispitanika starijih od 17 godina o tome da li namjeravaju glasati na opštim izborima zakazanim za 12. oktobar ove godine. Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.
Klix.ba