Познати амерички пливачки часопис „Swimming tehnique“, у фебруарском издању, на насловној страни, објавио је фотографију наше суграђанке Иване Нинковић, Олимпијке и студенткиње треће године Електротехничког факултета – смјер програмирање на „Arizona State University“.

Ивана је фотографисана приликом једног од безброј такмичења, а њен правилан положај тијела у базену, амерички стручњаци искористили су да сликовито објасне прсно пливање.

„Веома сам поносна што сам се нашла на насловници чувеног америчког часописа Swimming Technique. Почаствована сам јер на мом примјеру објашњaвају правилно држање тијела у горњем дијелу прсног пливања“, истиче Ивана Нинковић на самом почетку нашег разговора.

Након лијечења и санирања повреде рамена, које је трајало шест мјесеци, вратила се у пуни тренажни процес. Тренутно се припрема за завршно такмичење између колеџа.

Истовремено, као студент са сјајним просјеком (све десетке), ради на бројним научним пројектима. Свјесна је Ивана да је пливање базични спорт, који захтијева доста одрицања, тренинга, одговарајућих услова за тренирање и велика финансијска средстава. Тврди да сваки успјешан пливач иза себе мора да има тим који се састоји од  тренера, спортских доктора,  физиотерапеута, нутрициониста...

Колико је важан тим који стоји иза пливача исто толико су важни и услови у којима пливач тренира. Управо, све набројано, Ивана има на „Arizona State University“, гдје је прије три године, искључиво својим радом и резултатима, добила пуну стипендију.

У оквиру овог, свјетски познатог универзитета, постоји комплекс базена „Mona Plummer Aquatic Complex“, а у близини се налазе остали спортски садржаји теретана, спортске дворане, те спортско – медицински дио, који служи за опоравак и бољи напредак спортиста.

„Доласком овдје, увидјела сам какве све услове имају амерички пливачи и због чега су пливачка велесила. Тренирам под стручним надзором најпознатијег свјетског тренера Boba Bowmana  (тренера Мајкла Фелпса), Misty Hyman (златна олимпијке), Dan Kesler, Rayan Mallam и осталог стручног тима, који брину о свим сегментима мог пливања.  Овдје је све до детаља испланирано и спортске и академске активности, тако да спортисти студенти могу успјешно извршавати све своје обавезе“, прича нам Ивана и не жали се (сасвим необично за њену генерацију) што у току једног дана обично има три тренинга, које мора ускладити са предавањима, радом у лабораторији и осталим обавезама. Зато њен радни дан почиње раним тренингом у пет сати и тридесет минута.

На нашу констатацију да је то прерано и напорно, добијамо одговор: “У животу сваког спортисте, па и пливача, на првом мјесту требају бити три ствари: ред, рад и дисциплина. Иначе ће успјех изостати“, истиче Ивана и додаје да указану шансу треба искористити, а она има одличне услове за тренирање.

Задовољна је наша Олимпијка и комплетном опремом, коју добијају.

„Најважнији дио опреме је пливачко одијело. Оно на шта особе које се не баве пливањем, не обраћају пажњу су добре и лоше стране одијела. Добра особина је да смањују отпор у води што доприноси постизању веће брзине, а мана да се ефикасно могу употребљавати само десетак пута. У нашем колеџу користимо пливачку опрему марке Michael Phelps, а спонзор остале спортске опреме је Adidas“, објашњава нам Нинковићева.

На друштвеним мрежама је прочитала да ће се у Требињу градити затворени базен. Каже нам да је та вијест искрено обрадовала јер тврди да наш град има јако пуно талентованих дјечака и дјевојчица, који уз стручан рад могу постићи запажене резултате.

„Пливање није профитабилан спорт и само мали број, прије свега најбољих пливача, може да живи од овог спорта. Међутим, током  бављења пливањем стекнете самодисциплину, самопоуздање и поштовање према другима, учите да постављате и остварујете циљеве, стекнете креативност и толеранцију, а можда је најважније то што научите да превазиђете потешкоће, да се носите са својим проблемима, неуспјехом, поразом и да одрастете у здравог, образованог и стабилног човјека“, врло зрело нам поручује Ивана Нинковић из далеке Америке док пакује кофере за још једно такмичење. Овог пута у Вашингтону.

И док полако разговор приводимо крају, насмијана и видно задовољна ми рече: „Као што су моји родитељи увијек напомињали:

„У животу је важно бити човјек, све остало дође само по себи!“

Јелена Ковачевић