20210217_180546.jpg (90 KB)

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба филмских плаката из Архива Кинотеке Републике Српске под називом “Филмови које смо гледали”.

Борис Чворо, филмски архивиста у Кинотеци РС каже да је представљено око 60, од укупно 5.000 плаката које чувају у архиву, које су дигитализовали и скенирали за потребе ове изложбе.

„У питању су плакати филмова који су играни у биоскопима широм Југославије, а снимани су у Европи, Сјеверној и Јужној Америци и Азији. Покушали смо да прикажемо што разноликије поријело тих плаката, да укључимо што више земаља и жанрова филмова. Раније се више пажње посвећивало умјетничком квалитету филмског плаката, док су данас филмски плакати фокусирани да привуку пажњу гледалаца, углавном са главним актерима филма“, истакао је Чворо.

20210217_175039.jpg (92 KB)

Академски сликар Радмила Лиздек, која је вечерас отворила изложбу је рекла да је филмски флакат прије био умјетничко дјело, а све се промијенило појавом дигиталне ере.

„Прије су умјетници сликали плакате, техникама мозаика, цртежа, слике и на тај начин водили рачуна да то буде што упечатљивији и сажетији приказ да би привукли што већи број посјетилаца у кино сале. Док данас у вријеме дигиталне ере све је другачије. Филмски плакат има своју историју: почетак, средину и да не кажем крај, јер је просто добио неку другу форму“, навела је Лиздек.

Изложба је прије Требиња отворена у Источном Сарајеву, а план је да буде приказана у што више градова у Републици Српској.

Изложба је отворена до 22. фебруара, а након Требиња биће приказана у Фочи.

Након отварања изложбе, у биоскопу Културног центра Требиње приказан је дигитално обновљен филм “Специјално васпитање”, режисера Горана Марковића.