IMG_6241.JPG (137 KB)

У оквиру манифестације „Дучићеве вечери поезије“, која се ове године обиљежава поводом 20 година од повратка посмртних остатака пјесника Јована Дучића, вечерас је у Галерији Музеја Херцеговине отворена изложба „Српске православне школе у Босни и Херцеговини – Љетописи“, из фонда Педагошког музеја у Београду, ауторке др Александре Миловановић.

Миловановић каже да су на изложби представљена 32 љетописа српских основних школа на територији Босне и Херцеговине, из периода од 1850. до 1912. године.

Она је додала да је ова изложба значајна јер представља материјални доказ рада српских православних школа на простору данашње БиХ.

„Љетописи су драгоцјен доказ о постојању српских православних школа и показују како су се учитељи суочавали са проблемима, најприје под турском, а затим и аустроугарском окупацијом. Изложба свједочи о борби српског народа са ових простора за очување писмености, културе читања, образовања, његовање ћириличног писма и српске усмене и писане традиције“, рекла је Миловановић.

IMG_6239.JPG (144 KB)

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине је истакла је да до сада нису били познати многи подаци, када су у питању српске православне школе са краја 19. и почетка 20. вијека.

„На нашу срећу, Педагошки факултет из Београда посједује значајне љетописе који су својеврсни документи, а тичу се и нашег Дучића. Такође, то нису били документи само за манастирске школе, већ и за ширу заједницу. То је веома важно за Дучића, који се прво школовао за учитеља, иако је касније, у умјетничкој и пјесничкој каријери достигао врхунац“, казала је Грујићева.

Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Требиња Зоран Милошевић, који је истакао важност ове изложбе, јер доприноси ширењу сазнања о просветитељској традицији и богатству нашег народа на српском простору.

Изложба је реализована у сарадњи Педагошког музеја у Београду и Музеја Херцеговине у Требињу.

Изложба је, поред Педагошког музеја у Београду, била излагана у Музеју Војводине, у Новом Саду, Архиву Републике Српске, у Бања Луци, Вишеграду, а у Музеју Херцеговине биће отворена до 13. новембра.