Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петр Иванцов отворио је вечерас у требињском Културном центру документарну изложбу „Пут до побједе - Историјски извори свједоче“, коју ова амбасада и Град Требиње приређују поводом 75 година од побједе над фашизмом.

izlozba-ivancov-3.JPG (140 KB)

Тема изложбе је ослобођење земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације, а уз пратеће текстове и мапе са приказима војних операција, посјетиоци могу да виде и јединствене архивске фотографије и плакате из тог времена, који се чувају у фундусу Државног централног музеја модерне историје Русије и Централног архива министарства одбране.

Амбасадор Иванцов је казао да је Руска Федерација много захвална народима бивше Југославије - за њихово учешће у борби против фашизма и његовање успомене на све који су у тој борби положили животе.

izlozba-ivancov.JPG (141 KB)

Русија, додао је амбасадор, високо цијени антифашистичку традицију која постоји у Републици Српској.

„Били смо тада заједно – када смо ослобађали Београд, Бањалуку, а заједно смо и данас кад градимо нови живот у Европи. Те братске везе остварене тих година помажу нам сада да наставимо да се дружимо и будемо добри пријатељи“, поручио је амбасадор Иванцов.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак напоменуо је да је значај изложбе посебан јер се европско друштво већ неколико деценија налази у процесу политички мотивисане ревизије 20. вијека - посебно историје Другог свјетског рата.

izlozba-ivancov-2.JPG (204 KB)

„На дјелу су озбиљни покушаји да је једна велика сила побједница – Совјетски савез прикаже у другачијем свјетлу, релативизацијом њеног доприноса побједи антифашистичке коалиције. Слични ревизионистички покушаји по питању улоге - не само у Другом већ и Првом свјетском рату – усмјерени су и против српског народа“, казао је Бањак.

izlozba-ivancov-1.JPG (164 KB)

izlozba-ivancov-4.JPG (126 KB)

Он је истакао да изложба стога и служи као подсјећање на велику жртву коју је Црвена армија поднијела у антифашистичкој борби, на подршку коју је Совјетски савез пружао својим савезницима у Југославији, као и на заједничке војне операције које су водиле совјетске и снаге НОВЈ у борбама за ослобођење Београда.

РЕВИЈА РУСКОГ ФИЛМА

У оквиру истог програма вечерас је у биоскопу Културног центра почела и дводневна „Ревија руског филма“ - пројекцијом епско-биографског остварења „Битка за Севастопољ“.

Од 20 часова на програму је филм „Гагарин - први у Свемиру“, а ревија завршава сутра остварењем о свјетски познатом хокејашком тиму „Легенда број 17“, чија је пројекција од 16 часова. Улаз за све пројекције је бесплатан.