savo-rupic.jpg (154 KB)

У Галерији `73 у Београду сутра вече биће отворена тридесета самостална изложба слика требињског академског сликара Сава Рупића.

Биће изложено тридесетак радова различитог формата, рађених у техници уље на платну.

Инспиративно полазиште Рупић налази у требињском колориту и херцеговачком камену. Кроз сликарство, каже, настоји да сачува радост и најљепша осјећања, а радује га, како истиче, када његова умјетност некога учини срећним.

Savo (8).jpg (376 KB)

Savo (15).jpg (370 KB)

„Ничега репетитивног нема у сликама Сава Рупића и то јесте карактеристика која у једном маху плијени. Свјестан комплексне природе свијета који нас окружује и његове растреситости и готово енигматичне неухватљивости, одлучио је да одговори посебно подешеном поетиком. Полазећи од претпоставке интегрално уређеног пејзажа, аналитичкој демонтажи деликатно је и одлучно подвргнуо све радне чињенице властитог проседеа. Ништа није остало сигурно или скривено у некаквој инертној позадини“, написао је о пејзажима Сава Рупића, који су доминантан мотив на његовим сликама, Драган Чихорић, историчар умјетности и аутор текста за каталог изложбе.

Директор Галерије 73 Мирела Пудар подсјећа да је регионално представљање Уметничке збирке ове галарије управо кренуло из нашег града.

“Изложба требињског умјетника је веома важна за Галерију 73 јер је Требиње био први град од кога је кренуло прво регионално представљање Уметничке збирке која је до данас обишла многе градове у региону и шире. Зато нам је велика част што и наша Галерија има прилику да буде домаћин умјетнику који долази из овог града“, изјавила је Пудар.

Саво Рупић је Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио у Београду код професора Здравка Вајагића, а Академију Уметности у Новом Саду на сликарском одсјеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије – сликарство на АЛУ Требиње.

Поред класичног уљаног сликарства, изражава се у мозаику и акварелу. Члан је УЛУБИХ-а од 2005. године, а ради као доцент на предметима мозаик и мурал на АЛУ Требиње.

Изложба Сава Рупића у Галерији 73 биће отворена до 16. октобра.