Izlozba 5.jpg (268 KB)

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отварањем изложбе мозаика Љиљане Ривић „Између мора и неба“ почела осма Међународна умјетничка колонија „Коло“.

Аутор Љиљана Ривић каже да је вечерашња изложба почетак њене пловидбе и упловљавања у Требиње, те да планира да се пресели у наш град за пар година.

„Сам назив изложбе говори шта крије простор између мора и неба, а у овом тренутку крије Требиње. Приказано је око 20 радова, мозаици су уоквирени у бродске прозоре и то је једна бродица која воли да путује, да се усидри у разне градове и да донесе мало другог свијета људима“, објаснила је Ривић.

Селектор колоније Дражен Милић истиче да ће ове године колонија окупити 17 умјетника, 12 гостујућих и пет домаћих.

„Мислим да је по први пут у Требињу приказана изложба мозаика, што се може видјети по одушевљењу људи који су вечерас овдје. Надамо се да ће ове године бити најбоља селекција, да ће Требиње инспирисати умјетнике и да ће на завршној изложби бити најквалитетнији радови до сада. И ове године има доста умјетника који су били и раније, неки су нови а један гост је дошао из Велике Британије“, додао је Милић.

Изложбу је отворио предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, који је рекао да осма Међународна колонија „Коло“ представља увод у туристичку сезону у Требињу, али и требињско културно љето.

„Оно што је специфичност ове колоније јесте хуманитарна аукција, а средства ће бити додијељена онима којима је то најпотребније, знам да су ове године у питању дјеца. Читав пројекат се одлично уклапа у концепт Требиња као града културе. Увјерен сам да ће Град Требиње ову Међународну умјетничку колонију и у будућности подржавати“, навео је Бањак.

Свечаност отварања умјетничке колоније „Kоло“ увеличао је и наступ Мјешовитог хора „Трибунија“, под управом Александре Рајковић.

Izlozba.jpg (555 KB)

У оквиру Међународне умјетничке колоније „Kоло“ у понедјељак, 29. маја, у 19 часова на платоу Музеја Херцеговине у Требињу биће одржана и хуманитарна изложба и аукција слика, а сав приход од продаје намијењен је дјеци из социјално угрожених породица у том граду.

Умјетничка колонија биће затворена изложбом радова насталих на колонији, која ће бити одржана у галерији Kултурног центра Требиње у сриједу, 31. маја, у 20 часова.

Међународну колонију „Kоло“ организује Удружење умјетника те колоније, под покровитељством града Требиња.

Izlozba 1.jpg (726 KB)

Izlozba 4.jpg (720 KB)