Kraljica Draga 3.jpg (316 KB)

У Галерији Музеја Хрецеговине вечерас је уприличено отварање изложбе „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“, аутора Ане Ранковић и Александра Марушића из Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.

Изложба прати живот краљице Драге Обреновић, унуке Николе Милићевића Луњевице, једног од блиских сарадника кнеза Милоша Обреновића и супруге Александра Обреновића, посљедњег краља из ове српске династије.

Директор Музеја радничко-таковског краја Александар Марушић казао је да Срби имају погрешно мишљење о краљици Драги, која је, како каже, као и сви ми била саткана од мана и врлина.

„Сам назив изложбе је такав јер је краљица Драга рођена 11. септембра 1866. године у Горњем Милановцу, а други дио назива је због тога што је она можда најконтраверзнија женска личност новије српске историје. Изучавањем смо схватили да није баш све везано за њу било тако црно, као што је приказано. Нажалост, једноставно тако се системски обликовала слика о њој тог 29. маја, да је можда њен највећи злочин то што није могла да роди, што само по себи наравно није злочин. Мотив ове изложбе је да ми биографски, хронолошки пратећи њено поријекло, образовање и писање прикажемо тај позитиван дио и све оно што је услиједило“, објаснио је Марушић.

Kraljica Draga 4.jpg (342 KB)

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање истакла је да је веома поносна на то што је ова изложба отворена вечерас у Требињу.

„Свака особа која се осјећа правослнавном и српском, која живи на овим просторима који никада нису били мирни, има прилику да научи још једну лекцију. Чини ми се да су Срби најбржи и најоштрији када треба некога да осудимо, али и онда када треба да се покајемо и жалимо за оним што је учињено. Драга Машин је жена која показује колико је тешко бити жена на овим просторима прије 100 година, али ни данас није много лакше. Она се на све начине борила да постигне оно што се од ње очекивало. Тачно је да побједник пише историју, очигледно је историја писана на један начин. Морамо да научимо једном да у нашој историју говоримо о нашим људима пуно лошије него би требало“, додала је Скочајић.

Симо Радић, историчар у Музеју Херцеговине у Требињу рекао је да је краљица Драга Машин, односно Драга Обреновић једна од најтрагичнијих личности наше новије историје.

„Краљицу Драгу посматрамо често кроз призму Мајског преврата и слике која је створена тада, односно кроз посљедње дане династије Обреновић. Она је сигурно била другачија од онога како је представља историјографија након тог догађаја. Ради се о једној од најобразованијих жена тог времена, која се бавила преводилачким радом, новинарством и која је прије свега била пожртвована сестра. Овом изложбом дато је ново свјетло на лик и дјело краљице Драге Обреновић“, казао је Радић.

Изложба ће посјетиоцима бити доступна до 12. маја.

Kraljica Draga.jpg (333 KB)

Kraljica Draga 5.jpg (329 KB)

Kraljica Draga 1.jpg (394 KB)