20210607_200800.jpg (145 KB)

Изложбом радова Наода Зорића, познатог академског сликара из Црне Горе, вечерас је у галерији Културног центра свечано отворена шеста Међународна умјетничка колонија “Коло”, која ће до суботе, 12. јуна окупити 16 умјетника из Србије, Црне Горе и БиХ.

Зорић се сматра једним од највећих живих сликара у Црној Гори, а ликовној публици познат је по потретима црногорских горштака и ратника - ликовно доживљеним и изведеним на умјетнички аутентичан начин.

На изложби је представљено 20-так радова, рађених у техници уље на платну, а настали су задње четири године стваралаштва.

„Тема коју обрађујем је црногорски горштак, који је занимљив по много чему. На тим лицима трагам, најприје, за ликовним елементима, а оно што ме још интересује – то су карактери, филозофија живота, психологија људи, тај мисаони, чак и теолошки аспект. Ти људи, одакле сам ја поникао, и јесу на неки начин филозофи, што ме увијек фасцинирало, као и њихова борба, понос, гордост. То су људи које ја волим, са којима живим и они су дио мене“, каже Зорић.

20210607_195717.jpg (111 KB)

Војислав Јовановић, директор Модерне галерије Ваљево је рекао да Зорић оставља дубоки траг не само у црногорском сликарству, већ и у сликарству Балкана.

„Човјек који иза себе оставља слике које ће сигурно своју праву вриједност достићи у неким будућим временима. Модерна галерија Ваљево је једна од институција која такву врсту сликарства његује и чува, а границе јој нису битне“, навео је Јовановић.

Отварајући изложбу, начелник Одјељења за културу, породицу, омладину, спорт и образовање Слађана Скочајић је истакла да је Зорић велики умјетник и један од најутицајнијих ликовних умјетника на нашим просторима.

Свечано отварање изложбе увеличао је Мјешовити хор „Трибуниа“.

20210607_200945.jpg (138 KB)

У оквиру колоније у четвртак, 10. јуна, са почетком у 19 часова, на платоу Културног центра планирана је хуманитарна аукција слика, поклоњених од стране учесника колоније и других умјетника.

У петак, 11. јуна од 20 часова, биће промовисана књига модерних бајки „Мале богиње“ прозног писца и универзитетског професора Сање Домазет из Србије.

Свечано затварање колоније уприличиће се у суботу, 12. јуна, са почетком у 20 часова отварањем изложбе радова насталих на овогодишњем сазиву, а том приликом уручиће се захвалнице учесницима и додјела награда.

Организатори су Културни центар Требиње и Међународна умјетничка колонија “Коло”.

Шеста Међународна умјетничка колонија „Коло“ Требиње одвија се у оквиру манифестације Требињско културно љето, под покровитељством Града Требиња.