punkt

"Mićinoeki" na Tulima (projektni prikaz)

TREBINJE | U Trebinju je, u okviru Projekta za razvoj međunarodnog turističkog koridora Hercegovine, koji provodi Međunarodna razvojna agencija „Džajka“ (JICA) iz Japana, u saradnji sa njihovom Vladom, počela gradnja turističkog informativnog i degustacionog punkta na Tulima, kojim će se promovisati i trebinjski turizam i dati vjetar u leđa domaćim proizvođačima hercegovačkih jela, pića, suvenira.
U pitanju je dugoročniji projekat dvaju vlada, Bosne i Hercegovine i Japana, koji traje već nekoliko godina i tiče se unapređenja uglavnom ruralnog života, a dio koji se tiče Hercegovine odnosi se na identifikovanje lokalnih resursa i proizvođača autohtonih proizvoda ovog kraja.
Nakon toga se kreće sa uspostavlјanjem turističke maršrute sa turističkim obilјežjima u oba dijela Hercegovine (istočna i zapadna) i izgradnjom zaustavnih punktova na kojima će biti izlagani svi ti proizvodi interesantni stranim gostima.
Masato Kuroda, predstavnik pomenute japanske agencije, kaže da su, pored proizvođača vina, meda, domaćeg sira, identifikovani još neki interesantni proizvođači i proizvodi Hercegovine, među kojima prednjače smokvari, uzgajivači i prerađivači ovog mediteranskog voća koje se može iskoristiti na više načina. „Iako smokva i džemovi od smokve nisu ništa novo za ovaj kraj, mi animiramo proizvođače da ipak naprave neke nove proizvode, gdje se, osim ploda, koristi, na primjer, i mlјeveni smokvin list koji se dodaje u različite slatkiše poput sladoleda, ali i u slana jela, kao što je ovdašnji sir, koji dobije ukus sa mirisom smokve i dosta je neobičan“, počinje priču gospodin Kuroda.

Smokva

Hercegovački sir sa okusom smokve - naš novi brend?

Osim ideja da se od smokvinog lista mogu praviti i suveniri grada, sa različitim prepletenim vjenčićima ili korpicama, Japanci koji provode ovaj projekat započeli su, po modelu iz svoje zemlјe, i gradnju usputnih zaustavnih stanica hercegovačkim turističkim koridorom koje bi prezentovale ove krajeve, ali bi ujedno bile i prodajna mjesta lokalnih proizvođača vina, meda, sira, smokava, suvenira.
Nјihov cilј je da se, kroz korištenje lokalnih resursa i razvoj turističkih proizvoda i njihove promocije, kreiraju i nove turističke rute i nove poslovne prilke za mlade, naročito na selu, kako bi ih to i zadržalo na selima.
Sve je, kaže gospodin Kuroda, zasnovano na takozvanim „mićinoekijima“, kako se u Japanu naziva jedna od putnih infrastruktura koja služi kao mjesto za odmor, ali i kao sredstvo za promociju lokalne ekonomije, a japanska Vlada ga je utemelјila prije dvadesetak godina.
Animirajući lokalno stanovništvo i ovdje i u susjednom Ljubinju, pa dalјe turističkim koridorom prema zapadnoj Hercegovini, u Trebinju smo sklopili dobru saradnju sa organizacijom 'Selo u srcu' koja je odmah iskazala zainteresovanost za izgradnju jednog 'mićinoekija' u regiji Zupci, na granici sa Crnom Gorom, a koji su prihvatili i prijedlog da svojim tradicionalnim proizvodima dodaju malo neobičnog ukusa, pa su proizvođači sira već pravili svoje proizvode sa dodatkom praha smokvinog lista, nakon čega su i sami zaklјučili neobičan, ali dobar ukus svoga sira“, kaže Kuroda.
Zadovolјan je, dodaje, što je, preko organizovanih radionica, brzo stupio u kontakt sa mladim lјudima iz ruralnih krajeva koji su radni i koji se ne libe da prihvate novotarije u svome poslu, ali je zadovolјan i uopšte ovdašnjom lokalnom zajednicom koja je prepoznala značaj ovog vida turizma koji je vrlo unosan i u koji nisu potrebna velika ulaganja.
Jedan 'mićinoeki' se već počeo graditi na Tulima, nedaleko od restorana „Stara Hercegovina“, gdje bageri već rade prilaz, što je osnova ovakvih zaustavnih stanica.
Kuroda pojašnjava da glavne komponente ovakvih punktova najprije mora biti dovolјan broj parking mjesta, pa se zbog toga na Tulima ravna veliki plato, ali je na tome mjestu potrebno imati i toalet i javni telefon koji su dostupni 24 časa dnevno, što je osnova da turista svrati u objekat. „Sve kasnije je stvar dobre animacije i ponude koja će pridobiti turistu, odnosno, kupca ovdašnjih proizvoda koji će degustacijom ocijeniti šta mu odgovara, a s vremenom i prodavci ustanoviti koji im proizvodi najbolјe prolaze i šta je ono što dalјe mogu razvijati“, dodaje Kuroda.

masato kuroda

Masato Kuroda, na sastanku u Gradskoj upravi

„Džajka“ će, prema njegovim riječima, nakon što su utvrdili i postojeće resurse u Hercegovini i najbolјa mjesta za 'mićinoekije', uložiti i sredstva za početak realizacije ovog projekta koji će Hercegovci kasnije nadograđivati.
Osim u Trebinju, na Tulima, dobru lokaciju za ovakav objekat identifikovali su i u Ljubinju, gdje će se, u blizini Benzinske pumpe i nekadašnje Duvanske otkupne stanice, graditi 'mićinoeki'.
Ovo mjesto je ustanovlјeno kao najpogodnije zato što je u neposrednoj blizini magistralnog puta i pumpe za gorivo, ima već urađeno autobusko stajalište, ali se u blizini nalazi i duvanište i plantaža lјekovitog bilјa, tako da bi se ovdje mogli i prodavati ove autohtone bilјke, ali i obići same plantaže.
U blizini je takođe i lokalna pijaca, na kojoj se može kupiti još raznovrsnija roba.
Ono što je, međutim, Kurodu najviše oduševilo i učvrstilo u zamisli izgradnje mićinoekija na ovim područjima, jeste i tradicionalna hercegovačka gostolјubivost u koju se i sam uvjerio još prvih dana boravka u Trebinju, gdje je u jednom kafiću izgubio 700 maraka, a pošteni konobar Marko mu ih pronašao i vratio. „To je dobar znak za turističko mjesto kada znate da su konobari ovako pošteni i lјubazni, tako da ne sumnjam da će i ovaj mladić ostvariti veliki uspjeh u svojoj karijeri, što mu ja od srca želim“, dodaje Kuroda.
Na ovako zamišlјen način će se napraviti takozvani Hercegovački koridor bilјa i meda, ali i ostalih proizvoda krajeva istočne i zapadne Hercegovine, jer se koridor nastavlјa iz Ljubinja prema Stocu, Mostaru i Počitelјu, pa dalјe prema Makarskoj i Splitu, odnosno, dubrovniku i Kotoru, gdje se sa Trebinjem zatvara ova turistička maršruta...

NASTAVAK PROJEKTA
Projekat „Džajke“ će se realizovati i u narednoj godini, kada su u januaru i februaru planirane posjete Fakultetu za turizam i hotrelijerstvo, ili Fakultetu za proizvodnju i menadžment, gdje će biti predstavlјen ovaj turistički projekat i sa studentima se razgovarati o mogućnostima njegovog nastavka.

V. Duka