Јединствен став на састанку највиших званичника и предсједника свих парламентарних странака Републике Српске - одлука Валентина Инцка се одбацује а високи представник нема легитимитет - поручено је на конференцији за новинаре након одржаног састанка предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској.

185182.jpg (134 KB)

Од сутра представници Српске не учествују у раду и одлучивању у заједничким институцијама.

Сједницу је сазвао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је на састанку расправа била веома конструктивна и да је донесено неколико заједничких закључака.

- Не повлачи се нико, само нема услова за рад у Предсједништву БиХ, парламетну БиХ и Савјету министара БиХ - рекао је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да нивоу БиХ неће учествовати у одлучивању док се све ово не анулира.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су два законска рјешења која ће бити упућена у парламентарну процедуру изузетно важна и да су резултат данашњег договора предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Српској.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић истакао је да се ова ситуација може превазићи ако буде политичке воље.

Предсједник СДС Мирко Шаровић рекао је да је потпуно јасно да никада више представници Републике Српске неће прихватити наметнуте одлуке високог представника.

Осим Чубриловића, који је и лидер Демоса, састанку су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић, лидер СНСД-а Милорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, предсједник СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НПС-а Дарко Бањац и НДП-а Драган Чавић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Закључци састанка предсједника парламентарних странака у Српској:

- Политички представници из Републике Српске одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.

- Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ - Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара.

- Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.

- На састанку је било ријечи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду.

- Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а ријеч је о кривичним законима.