viber image.jpg (183 KB)

Требињац Драган Јелачић освојио је шесто мјесто на највећем свјетском такмичењу за класичну хармонику, 72. Свјетском купу, који је од 12. до 17. августа  одржан у граду Шенжену, у Kини.

Јелачић, као једини такмичар из БиХ, који је наступио у мастер категорији, каже да му је циљ био да се пласира међу првих десет учесника. На такмичењу су, као чланови жирија, били ангажовани најугледнији умјетници и професори из разних крајева свијета.              

„Домаћини су се потрудили да Свјетски куп буде веома добро организован , од  дворана за свирање до смјештаја. Међународни жири био је сачињен од еминентних стручњака из Србије, Сјеверне Македоније, Белгије, Њемачке, Русије, Бјелорусије, Литваније и Кине“. истакао је он.

Од учесника из региона, на овом значајном такмичењу наступили су хармоникаши из Србије и један из Црне Горе.

„Задовољан сам својим успјехом. За високо шесто мјесто заслужан је мој професор Војин Васовић, као и Виолета Попадић, професорица у требињској Музичкој школи, а подршку ми је пружила породица и пријатељи“ казао је Драган.

Kina-dragan jelacic.jpg (217 KB)

Организатор догађаја је Међународна конфедерација акордеониста.

Драган Јелачић, студент  друге године на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу, Одсјек за музичку умјетност је као ученик требињске средње Музичке школе освајао бројне награде на републичким и међународним такмичењима младих хармоникаша.