Стручњаци разговарају о могућностима новог стандарда за мобилне комуникације – 6Г, који ће ујединити индустријске и свакодневне паметне уређаје и претвориће мобилну интерактивну телевизију у стварност. Сателитски интернет ће базне станице пребацити у свемир, а ми ћемо се заувијек ријешити жица и каблова.

111.jpg (151 KB)

Најновији стандард мобилне комуникације 5Г примјењује се циљано у најразвијенијим земљама. Пробне платформе се отварају у Москви и Санкт Петербургу.

Напредне комуникационе технологије нуде велике предности, а за продајна тржишта 5Г се развила озбиљна борба. Сукоб између САД и Кине је довео до хапшења главног менаџера компаније “Хуавеј”, која је лидер у производњи компоненти за мреже пете генерације.

Али они већ размишљају о 6Г. Међународна унија за комуникације позвала је на размјену идеја о овој теми.

– 6Г развија стандарде 5Г. Он ће бити универзалнији, одговараће изазовима са којима се суочава друштво, обезбиједиће рад система мобилне телевизије и интернет – рекао је Сергеј Макаров, професор Више школе примијењене физике и свемирских технологија на Санкт Петербуршком политехничком универзитету “Петар Велики”.

Сада углавном користимо земаљску и кабловску телевизију, а 6Г ће све то превести у мобилни режим.

– Мобилна телевизија ће постати озбиљан конкурент. Регионалне телевизијске компаније ће моћи да формирају сопствени телевизијски садржај, а ово је врло озбиљан корак напријед са становишта бизниса и развоја интерактивних телевизијских технологија – објашњава научник.

Нова врста телевизије тестираће се у експерименталним зонама 5Г, мада то захтјева озбиљне финансијске трошкове и правно ангажовање.

Сљедећа генерација мобилне комуникације ће довести до револуционарног пробоја – ујединиће индустријске и свакодневне интернет ствари.

– Сада су то раштркана острва која функционишу одвојено једно од другог. У будућности ће на истој мрежи бити аутомобили, возови, авиони, свемирске летелице, кућни апарати. Треба доћи до огромног броја произвођача и понудити им повољан уједињени стандард комуникације – рекао је Макаров.

У потрази за фреквенцијом

Све се то не може реализовати без слободних фреквенцијских опсега, а остало их је врло мало. За 5Г и 6Г се користи милиметарски опсег, укључујући терахерцни, који прелази на инфрацрвени, а то ће убрзати пренос велике количине информација (више од једног терабита у секаунди), смањити одлагања, смањити величину базних станица.

– Што се више пењемо са фреквенцијама од гигахерца до терахерца, то је мања удаљеност коју можемо да обухватимо. Терахерцни дијапазон се користи на трговима, стадионима, жељезничким станицама, у возовима. Тамо гдје има пуно људи и потребно је обезбиједити мрежни саобраћај на релативно малом простору. У стандардима 3Г, 4Г је 40 до 50 километара између базних станица, овдје је непрактично узимати високе фреквенције, јер тада иако морате инсталирати мале станице, то мора бити често”, истиче стручњак.

Он упоређује ситуацију са револуцијом нафте из шкриљаца у нафтној индустрији. Исцрпљивање традиционалних налазишта је довело до тога да су из унутрашњости земље извучене најнеприступачније резерве. Тако је и у мобилној комуникацији. Морате да тражите фреквенције, да смишљате начине како да их употребљавате ефикасније, пише Спутњик.

Шесто чуло

Нова генерација комуникација ће бити корак ка глобалном покривању читаве планете интернетом, покривајући најнеприступачније регионе, укључујући и свемир над Земљом.

Сателитски интернет се већ тестира. Британска компанија ОneWeb је лансирала дио групе од шест стотина сателита, постоје сателити “Старлинк“ компаније Спејс-Икс, у Русији се развија пројекат “Сфера”.

-Овај систем, који покрива читав свијет, омогућиће да се базне станице пренесу у свемир, на сателите. Ослободићемо се жица и земаљске инфраструктуре. Ако ово успије, биће одлично – истиче Сергеј Макаров.

За сада је лични сателитски интернет јако скуп: на примјер, систем “Иридиум”. Ако успијемо да учинимо ову технологију јефтином и поузданом, човјечанство ће стећи снажно окружење за интернет ствари, управљање електроником, телевизијско емитовање и комуникацију.

Питер Бетер из Белове лабораторије је упоредио ово са шестим чулом, па чак и са нервним системом који ће помоћи човјеку да превазиђе физичке могућности. Међутим, реализација 6Г мреже је питање будућности, проћи ће најмање десетак година прије него што се појаве потребне иновације и објави стандард.