Млади специјализанти Болнице Требиње биће укључени у програм додатних едукација из области кисеоничке терапије, а неће изостати ни помоћ у опреми за овај вид лијечења тешко обољелих ковид пацијената.

latinovic-sastanak.jpg (204 KB)

Ово је данас у Требињу потврдио помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Сропске Милан Латиновић, након састанка са представницима кризног штаба и здравствених установа из Требиње, те болница у Невесињу и Фочи, којем су присуствовали здравствени стручњаци из Универзитетско-клиничког центра РС и Дома здравља у Бањалуци.

Када је у питању кисеоничка терапија, ресорно министарство ће, казао је Латиновић, подржати сваку нашу болницу - и у додатној опреми и у едукацији здравствених радника.

Данас је договорено да требињска болница достави спецификације својих потреба у погледу опреме за кисеоничку терапију, за чију би набавку финансијска средства требало бити издвојена из компензационог фонда.

„С друге стране, договорили смо се да шест специјализаната – од којих нису сви специјализанти анестезиологије – буду укључени у програм едукације, како би их оспособили за што квалитетнији рад са особама којима треба кисеоничка терапија“, истакао је Латиновић.

Циљ ових активности, додаје помоћник министра, јесте да се здравствене установе Српске што спремније супротставе очекиваним негативним трендовима пандемије у предстојећим зимским мјесецима.

„Јер, по свим процјенама очекује се да ће у наредном периоду ситуација са пандемијом бити још тежа. Све већи број пацијената тражи болничко лијечење, а оно што је у болничком лијечењу посебно битно јесте обезбиједити кисеоничку терапију - инванзивну или неинванзивну“, казао је Латиновић.

Примаријс др Пеђа Ковачевић, специјалиста пулмолог-интензивиста у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске, каже да су врата ове установе широм отворена за младе колеге из Требиња, којима је неопходна додатна стручна едукација.

„Један сегмент интензивне медицине, која се назива медицина катастрофе, даје јасна правила како поступати у случају мањка здравственог особља. Дакако, ако немамо специјалисте - окрећемо се специјализантима, који се веома добро могу оспособити за лијечење критично обољелих пацијената“, казао је др Ковачевић.

На састанку је констатовано да требињски Дом здравља и у сложеним околностима успијева да испоштује прописане процедуре и садржаје, а тимови породичне медицине воде бригу и о својом пацијентима који су ковид позитивни.