koka-kola.jpg (67 KB)

Др Џон С. Пембертон прије 133 године је креирао напитак за који није ни знао да ће промијенити свијет - и постати најпопуларније пиће икад. Сок у боји карамеле испочетка се продавао "на чаше" у апотеци "Jacob'sPharmacy" у Атланти.

Пиће је брзо привукло купце, а 1894. почело је да се флашира и дистрибуира. Када је пуштена у продају, кока-кола је садржавала и кокаин и кофеин. Кокаин је био добијен из листа коке, а кофеин из ораха коле, биљке чији плод обилује кофеином.

Будући да на енглеском ове ријечи почињу са Ц и К, по њима је кока-кола и добила име. Међутим, слово К променили су у Ц из маркетиншких разлога. За име кока-кола заслужан је Франк М. Робинсон, партнер Џона С. Пембертона.

Оригиналну копију формуле чували су 86 година у главном сефу банке SunTrust у Атланти. У децембру 2011. оригинална тајна формула премјештена је у нови сеф који је изложен у музеју Свијет кока-коле у Атланти, али у металној кутији тако да га нико не може видјети. То је и први пут од 1925. године да је кутија изашла из сефа. Дуго су кружиле приче о томе да пуни и прави рецепт кока-коле зна само двоје људи на свијету, ипак, јавност је сумњала како је ријеч и о дијелу маркетиншког мита.

И, да ли је формула заиста закључана у трезору? Апсолутно, пише Vintage News.

Постоје бројне препреке на путу потенцијалних крадљиваца, а прва је свакако трезор. Мада многобројни туристи сваке године обилазе Кока-кола музеј, веома мали број људи може ући кроз врата трезора. Тај трезор је, заиста, опремљен најмодернијом технологијом која га чини непробојним, а налази се у комплексу од преко 8.000 квадрата преко пута славне улице Бejкер.

У музеју се, осим погледа у недоступни трезор, може уживати у дегустацији разних напитака из фабрике кока-коле, а како обухвата и малу пунионицу, туристи кући могу понијети оригинално паковање коле у стакленој бочици.

Јесу ли икада уклонили лишће коке?

У Пембертовој формули кола садржи 142 грама кокаина из листа коке по галону сирупа, а 1891. Кандлер је смањио на десетину тог износа. Процјењивало се да чаша кока-коле садржи девет милиграма кокаина. Из састава је уклоњен 1903. али не потпуно. Након 1904. фабрика је почела користити остатке из процеса екстракције кокаина из лишћа коке, тзв. потрошено лишће.

Од тада у кока-колу се додаје екстракт лишћа коке без кокаина. Он се извлачи из лишћа у погону фабрике "Stepan" у Њу Џерзију, која је уједно једина компанија у САД овлаштена за тај посао.

Кад су променили рецепт дневно су примали 1.500 позива

"Кока-кола" је годинама водила битку с новим колама, пићима сличним овом.

Почетком осамдесетих пепси је почео боље да се продаваје у супермаркетима. А на тестирањима укуса наслијепо (blind тест) потрошачи су оцјењивали пепси бољим од кока-коле. И зато су у "Кока-коли" одлучили побољшати укус. Избацили су стару колу и у прољеће 1985. избацили нову, побољшану верзију пића, названу New Coke. Стару кока-колу потпуно су избацили.

Реакције су биле страшне. Људи су били бијесни, гњевни, писали су писма, протестовали, жалили се да су им укинули успомене на дјетињство, да не могу замислити живот без праве коле, новине су писале о овом феномену, а нова кола је исмијана. Укупно 400.000 позива и писама стигло је у сједиште фирме у Атланти, а на дан су примали по 1.500 позива. Чак су запослили и психијатра да слуша позиве купаца и преноси своје професионално мишљење директорима. Он је изјавио да су неки људи причали о повлачењу коле као о смрти блиског члана породице.

Водећи људи били су у потпуној дилеми. Људи су на слијепим тестирањима прије лансирања радије изабрали нову колу и кад су их питали да ли би радије пили њу или стару колу већина их је рекла да би, али да би им требало времена да се навикну.

Купци су били подијељени. Продаја нове коле постепено је расла, али било је купаца који су потпуно одустали од коле, нису хтјели да купују ни њу, ни нову колу, а ни пепси.

Директори су се бојали како ће реаговати међународно тржиште.

Најбољи маркетиншки потез икад

Истовремено, огроман број људи, поготово на југу САД захтијевао је повратак старе формуле. Било је људи који су куповали велике залихе коле из Европе, оних који су покуповали преостале залихе у својим локалним продавницама, али и оних, који су основали организацију "Old Cola Drinkers".

Само три мјесеца послије лансирања нове коле, 11. јула, вратили су стару формулу у продају. Људи су били одушевљени. До краја године, кола се боље продавала и од нове коле и од пепсија, а само шест мјесеци послије продавала се двоструко боље од пепсија и он је више никад није престигао. Многи су послије пропиткивали да ли је ово кока-кола намјерно направила као маркетиншки трик, али из компаније су увијек поручивали да нису, да је то једноставно била грешка.

Било како било, та грешка им се испоставила као најбољи и најгори пословни потез икад и обично се на факултетима спомиње као примјер када се не треба поигравати са добро уходаним брендом.