Јутјуб канал “Kings and Generals” познат је по анимираним приказима свих значајнијих сукоба и догађаја из историје свијета. Уз кратак филм, аутори дају и објашњења догађаја и по томе су се за кратко вријеме етаблирали као прилично успјешни на овој мрежи.

Прије неког времена, на ред им је дошла и Косовска битка, а већ у уводном објашњењу стоји да је Отоманска империја била у своје вријеме најмоћнија свјетска сила која је покорила све који су јој се нашли на путу ка Европи. Ипак, када су дошли на Балкан, суочили су се са жестоким отпором.

– Људи са овог простора борили су се против Турака скоро 200 година и пркосили њиховој владавини још много потом. Крвава битка на Косову која се одиграла 1389. примјер је ове борбе за независност – наводи се у снимку.

Након овога слиједи детаљан приказ догађаја који су претходили сукобу као и објашњење тока легендарне битке, а интересантан је податак да је наведено да је Милош Обилић убио султана Мурата тако што је успио да се пробије до њега захваљујући жртвовању својих 11 садругова који су му рашчистили пут.