anksioznost.jpg (50 KB)

Промјена времена утиче на све нас. Кад почну први кишни дани, сви као да постају тмурни, троми и нервозни. Немају воље за рад, а још теже је неком тада измамити осмијех на лице.

Како су дужи сунчани дани на измаку, а сезона купања завршена, почиње да се јавља једна врста узнемирености код људи названа јесења анксиозност или нерасположење.

Рјешавање овог проблема почиње једноставним првим кораком, а то је да признате себи да се баш и не осјећате најбоље. Потребно је да се суочите с проблемом да бисте га успјешно истјерали из главе.

Клер Морисон, медицинска савјетница, каже да многи људи не схватају колико је уобичајена тјескоба која се јавља у јесен и можда је имају, али је не препознају.

“Ако се узнемиреност јавља сваке године, образац ц́е постати очигледан и могу се предузети кораци у спречавању таквог стања”, рекла је она.

Осим тога, докторица Морисон указала је и на симптоме јесење анксиозности као што су слабо расположење и депресија, анксиозност и претјерана брига, раздражљивост, летаргија, поспаност и умор те губитак интересовања за свакодневне активности.

“Један од узрока је смањење сунчеве свјетлости, што доводи до пада нивоа серотонина. Овај важан хормон утиче на расположење, апетит и режим спавања. Такође се повец́ава хормон мелатонин који има тенденцију да изазове поспаност и пад расположења”, објаснила је докторица Морисон.

Недостатак сунчеве свјетлости повезује се с мањком витамина Д, а он је још један од узрока јесење анксиозности.

“Недостатак витамина Д такође је повезан с депресијом”, рекла је Морисон и додала да остали фактори укључују промјене у понашању, јер како се вријеме погоршава, мање времена проводимо вани и мање вјежбамо.

Да бисте лакше прошли кроз овај период, Морисон предлаже да се што више излажете дневној свјетлости, да устанете рано како бисте искористили јутро, да више вјежбате, јер то поправља расположење.

Креативан рад је такође користан, јер тражи пуну пажњу. Ако имате проблем да се фокусирате и осјећате губитак воље за било каквом активношћу, Моррисон савјетује да не чекате да ситуација постане још лошија.

“Неке особе овај период заиста тешко подносе и нису у стању саме да се изборе са сезонском анксиозношћу. У том случају најбоља опција је да потражите помоћ стручњака”, закључила је докторица.