Srn2019-11-19_1422432_1.jpg (151 KB)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је на данашњем састанку са руководством Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Гацко" констатовано да је капитални ремонт успјешно обављен, да се сва производња одвија у оквиру плана, те да ће резултати у производњи бити и већи него што је планирано за ову годину.

Ђокић је рекао да је на састанку направљен осврт на све оно што оптерећује пословање РиТЕ "Гацко", а то је да постоје постројења која имају вишедеценијски вијек експлоатације и да је у њих неопходно стално улагање.

"Морамо пронаћи модел финансирања подршке заштити тих постројења и улагању у нова постројења и у Руднику и на Термолектрани", рекао је Ђокић новинарима након састанка.

Ђокић је навео да су данас говорили о питању како планирати редовни годишњи ремонт који ће бити у идућој години и на који начин то ускладити са ремонтом у другој термоелектрани.

"Говорили смо о томе како дугорочно обезбиједити позицију РиТЕ `Гацко` у оквиру енергетског система Републике Српске да и даље буду дио система који гарантује безбједно снабдијевање Републике Српске довољним количинама електричне енергије, што је кључни задатак `Електропривреде Републике Српске`", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је данас констатовано колика је важност доношења новог закона о електричној енергији који ће бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске након што се оконча јавна расправа, а чија ће се примјена односити како на производна тако и дистрибутивна предузећа.

Srn2019-11-19_1422432_0.jpg (127 KB)

"Морамо да након те реорганизације изађемо са стањем да наша `Електропривреда` у цјелини, сва њена производна и дистрибутивна предузећа, буду стабилна и још јача, те да буду спремна да се на слободном отвореном тржишту боре и изборе за положај и да и даље буду предузећа која ће обезбиједити подршку развоју Републике и заштиту Српске у економском дијелу колико енергетска предузећа овог типа данас дају Српској", рекао је Ђокић.

Он је изразио задовољство да је данас постигнут висок ниво разумијевања по свим питањима и рекао да у наредном периоду предстоји активност која ће се водити са осталим производним предузећима и у термо и у хидро сектору Српске, у оквиру матичног предузећа Републике Српске.

"Увјерен сам да ћемо бити у позицији да можемо пронаћи добра рјешења која ће осигурати нормалан рад енергетског сектора Републике Српске и очувати његову најважнију функцију, а то је да буде подршка стабилности и безбједности енергетског система Републике Српске", рекао је Ђокић.

На питање новинара да ли има проблема са ликвидношћу РиТЕ "Угљевик" у електроенергетском систему, Ђокић је рекао да у овом тренутку постоје одређени проблеми.

Ђокић је то објаснио тиме што је била смањена производња електричне енергије због капиталног ремонта у РиТЕ "Гацко", али и због испада Хидроелектране Дубровник што је проузроковано мањом количином произведене енергије у овој години.

"Зато смо били принуђени да купујемо енергију по већим цијенама него што је она коју ми производимо, али мислим да се електропривреда сада консолидује, циљ је да буде потпуно консолидована и да је оспособимо да у наредним годинама може доносити нове веће приходе из дјелатности, а да притом остварује далеко већу добит која би ишла у корист државе као већинског власника и свих акционара који су већ укључени у електропривреду", рекао је Ђокић.

Директор РиТЕ "Гацко" Миодраг Шешлија рекао је новинарима да је стање на Термоелектрани добро, наводећи да је послије ремонта производња потпуно стабилна.

"Немамо никаквих проблема спремни смо да идемо даље, до идућег ремонта имамо обезбијеђен угаљ. У оквиру смо плана производње и очекујемо да ћемо га до краја године и пребацити", рекао је Шешлија.

 

У првом кварталу наредне године рјешење за проблем 51 стана

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да ће проблем 51 породице у Гацку које нису могле откупити станове добијене од предузећа Рудник и термоелектрана /РиТе/ "Гацко" бити ријешен у првом кварталу наредне године.

Он је подсјетио да је ријеч о 51 стану породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца који су били запослени у РиТЕ "Гацко" за које је намјенски изграђена зграда.

Милуновић је рекао новинарима у Гацку да они нису били у могућности да откупе станове, који су били укњижени као капитал РиТе "Гацко".

Генерални директор РиТе "Гацко" Миодраг Шешлија рекао је да је ово био горући проблем овог предузећа јер је зграда била укњижена као основни капитал РиТе "Гацко".

"Имамо три корака у рјешавању овог проблема, први је да се изврши процјена зграде, други је да се направе консултације са малим акционарима, а трећи да се иде у приватизацију", рекао је Шешлија.

Данашњем састанку присуствовали су и представници Борачке организације општине Гацко, који су поручили да су задовољни оним што су чули од Милуновића.