До љетње туристичке сезоне наплатна рампа на 12 километара дугој дионици Мељине-Петијевићи, магистралног пута Херцег Нови-Требиње, требало би да буде укинута, очекује предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

stevan-katic-104.jpg (164 KB)

Он није схватио као дефинитивну изјаву министра за капиталне инвестиције Младена Бојанића у Скупштини Црне Горе да било коју промјену или раскид уговора, као и откуп од концесионара за пут Мељине – Петијевићи, може остварити само Општина Херцег Нови, а не држава. Јер, Бојанић је најавио преиспитивање концесионоиг уговора и начина да се помогне грађанима Херцег Новог.

– Ја очекујем да се рампа уклони до почетка наредне љетње туристичке сезоне. То се дефинитивно мора ријешити. Кључно је оно што се десило 2016. године када је држава категорисала тај пут са локалног на магистрални. Зато је потребно поново преиспитати све –  коментарише за Радио Јадран, Катић.

Већ дванаест година Новљани и Требињици, али и стотине хиљада других путника плаћају путарину на путу Мељине-Петијевићи. Уговор су потписале Општина Херцег Нови и концесионар Универзал Монте. Из локалне власти покушавали су више пута раније, али и сада да уз помоћ Владе Црне Горе укину рампу. Ово питање покренула је у Скупштини посланица Тамара Вујовић, а предсједник Стеван Катић је већ разговарао са премијером:

– Са нашим иницијативама, које смо имали неколико пута и у разговору са премијером Кривокапићем и у дописима ресорним министрима, јасно смо назначили који је проблем. Видио сам спремност да се Херцег Новом помогне како би се рампа дефинитивно скинула и да се више не био наплаћивало 12 км магистралног пута, што је јединствен примјер у Европи – истиче Катић.

Према његовим ријечима, постоји и спремност концесионара, који се такође обратио прије неколико дана Министарству финансија да се кроз нови државни буџет обезбиједе средства за откуп. Спремни су и да прихвате отплату на рате.

– Очекујем да се наредних дана направи тројни споразум Општине, Државе и концесионара, да се дефинишу права и обавезе свих страна које ће преузети тим споразумом – наглашава Катић.

У пакету би могао коначно бити и ријешен гранични прелаз, јер је црногорски Ситница у јако лошем стању, а прелаз Зубци с БиХ има три траке са обје стране и могао би функционисати као заједнички.

– Пошто се то још није десило онда ћемо видјети варијанту да се дио гдје је сада наплатна рампа користи као гранични прелаз. Они ће видјети да ли је то добро рјешење, или ће се саобраћај, односно дужина чекања скратити уколико на једном мјесту буду оба гранична прелаза – каже Катић.

Подсјетимо, пут Мељине-Петијевићи отворен је 2009. године и прва је концесија на некој саобраћајници у Црној Гори, по тзв. БОТ систему (узми, изгради, користи и врати). Када истекне 20 година, уколико у међувремену не дође до промјене, “Универзал монте” треба да врати пут Општини.

– Повезивање региона је од вишеструке користи, а наплатна рампа је одређена баријера. Ово је једини пут пете категорије којим се вози максималном брзином 40 километара на сат за који се наплаћује путарина три еура, па имамо утисак да ће путарина на никад скупљем ауто путу Бар – Бољаре бити нижа од ове коју плаћамо на путу Мељине – Петијевићи – илустровала је проблем у Скупштини посланица Тамара Вујовић.