3

БЕРЛИН │ Католичкој цркви пријети раскол као и 1517, али сада на питањима брака и полности, упозорио је кардинал Герхард Лудвиг Мулер, префект утицајне ватиканске куријалне Конгрегације за изучавање вјере.

Говорећи у Регенсбургу на редовном засједању Бискупског синода посвећеног породици, кардинал Мулер је био нарочито критичан према бискупима своје матичне државе Њемачке, критикујући их што покушавају преузети водећу улогу у етичком одређењу породице и брака, док њихова гледишта у Њемачкој изазивају масовно иступање из Католичке цркве.

„Не смијемо се заварати кад је посриједи сакраментална нарав женидбе, њезина неразрјешивост, њезина отвореност дјеци, те темељна комплементарност полова. Пасторална помоћ мора имати у виду вјечно спасење. Не треба Објаву прилагодити свијету, него задобити свијет за Бога“, закључио је кардинал.

Особито је огорчен што оне „који су вјерни црквеном науку оцрњују“ да се противе Папи, као да Папа и сви бискупи који су у заједништву с њиме „нису свједоци објављене Истине“.

Мулер сматра да је могуће да се у тој двоумици Црква расколи као и 1517, дакле у доба када је Мартин Лутер својим тезама започео реформу, довршену издвајањем протестаната из Католичке цркве.

Успут, Света Столица је прошли мјесец изнијела позитиван суд о одлуци римскога општинског вијећа да се једном тргу у Риму овај мјесец да име Мартина Лутера.
(јутарњи.хр)