Peric-Plakat-Web.jpg (176 KB)

У галерији Културног центра Требиње сутра ће бити отворена изложба скулптура Миодрага Мише Перића, академског вајара из Новог Сада.

Скулптуре Миодрага Перића најчешће су изведене од дрвета, у комбинацији са кожом, крзном или металом.

Како каже Драгана Гарић Јовичић, кустос и историчар умјетности, овај вајар до те мјере супериорно влада дрветом да може у овом племенитом материјалу да постигне илузију мекоће животињског крзна, људске коже или патину бронзе, те отуда његове скулптуре као да позивају посматраче да их додирну и успоставе тактилну везу, помало заборављену у овој посткорона епохи.

„Велико занатско искуство чучи иза тих његових радова у дрвету, али га тај сигуран терен не спречава да истражује и експериментише и у другим нескулпторским материјалима. Тако је успео да одбачене коже игуане са локалног бувљака обради и претвори у вредан уметнички материјал. Данас  нека од тих кожних ремек дела красе престижне уметничке колекције у земљи и свету. Посебно је занимљив његов рад Squirtgun, из циклуса  Недозвољени пртљаг, који делује као да је пиштољ од неког чвршћег материјала, а уствари је лак и у потпуности од коже. Велика част за овог уметника је чињеница да је та његова скулптура откупљена за Грчку и да је као експонат представљала Србију на изложби поводом 100 година пробоја Солунског фронта у музеју на Крфу“, каже између осталог Драгана Гарић Јовичић, кустос Перићеве изложбе.

Миодраг Перић је рођен 1971. године у Новом Саду. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду - Одсјек вајарство. Члан је Удружења ликовних уметника Војводине, EAA European Artists Assocation, Есен Њемачка. Умјетнички је директор и покретач првог вајарског симпозијума у Новом Саду ИН ВИВО.

До сада је имао више самосталних изложби и учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Изложбу скулптура Миодрага Перића организује Културни центар Требиње, а требињској публици изложба ће бити доступна до 2. јула 2022. године.

Отварање је у 20 часова.