ddk

ТРЕБИЊЕ │Клуб добровољних давалаца крви „Ристо Шпуран“, градске организације Црвеног крста Требиње, данас је организовао акцију даривања крви за потребе требињске болнице.
У акцији је прикупљено 15 доза крви.

Деветнаестогодишњи Срђан Шкиљевић из Требиња данас је први пут даровао крв, чиме је наставио породичну традицију.

“Мој отац је крв даровао 40, а стриц 35 пута, од тога више пута током рата из вене у вену спасивши животе многим саборцима. Три пута, капи живота даровао је и мој старији брат“, каже Срђан.

Др Драган Шаренац, начелник трансфузиолошке службе Требиње, каже да се сваке године са Клубом добровољних давалаца крви „Ристо Шпуран“, организују двије акције, једна 8. марта, а друга 28. септембра у знак сјећања на дан када је подигнут споменик погинулим и умрлим добровољним даваоцима Требиња, 1997. године.

„Веома сам задовољан активностима на плану даривања крви. У прошлој години, која је била рекордна, прикупили смо 2.034 јединице крви, а до сада близу 1.600 јединица крви, што је за 5 одсто више у односу на исти период прошле године“, истиче др Шаренац, додајући да су те јединице крви апсолутно довољне за потребе требињске болнице и остале Центре у којима се лијече пацијенти из Требиња и источне Херцеговине.

На споменик погинулим и преминулим добровољним даваоцима крви испред требињске Болнице положено је цвијеће.

Ово је била 37 организована акција добровољног даривања крви у Требињу, а до краја године очекује се још 14 акција, чиме ће годишњи план бити употпуности испуњен.
М.Б.