kinezi

ТРЕБИЊЕ │ Прослава Кинеске нове године, Прољећни фестивал, како се овај празник назива у Кини, почела је синоћ и трајаће 15 дана, а од данас наступа Година мајмуна.

Кинези у Требињу су дочекали Годину мајмуна породично, а данас уз ручак и молитву проводе овај посебан дан. Неки од њих су и радили и нису одустајали од својих пословних обавеза.

Кинескиња Ценг Цао Минг има 49 године а посљедње три живи у Херцеговини. Не заборавља своје обичаје, а за Радио Требиња истиче да је Година мајмуна изузетно важна за кинески народ, али и за њу лично.

„Када наступи година мајмуна то је знак да ће година бити добра и срећна. Дочекали смо је синоћ породично а данас у мој дом долази родбина, али и колеге са посла који су ми помогли да спремим и нека јела по херцеговачком рецепту. На столу ће се наћи печена патка и пиле, риба, салате и обавезно рижа“, каже Цао Минг.

kinezi2

Домови за вријеме Кинеске нове године окићени су лампионима и папирним украсима, а у неким заједницама се организује и плес змаја, параде и ватромети. Завршава се Фестивалом лампиона.
С.П.