biblioteka TREBINJE l Posljednjih godina konstantno raste broj članova i korisnika Narodne biblioteke u Trebinju, uprkos predrasudama da je knjiga danas sve manje dio svakodnevnih navika građana, kažu u ovoj ustanovi povodom Međunarodnog dana knjige. Mirjana Mandić, bibliotekar u trebinjskoj biblioteci, kaže da je od početka ove godine upisano 1.260 članova. „U zadnje vrijeme broj čitalaca je u porastu. Prošle godine imali smo 1.900 članova, a do kraja ove, očekujemo i oko 2.000 članova“. Među najbrojnim čitaocima su žene, dodaje ona.

biblioteka2 „Možemo se pohvaliti da ima dosta predškolske djece, osnovaca, te penzionera, ali ponajviše je žena. Nažalost, srednjoškolci se uglavnom bave lektirom, tako da nemaju mnogo vremena za drugu literaturu“, navodi Mandićeva.

Ona ističe da se knjižni fond obnavlja u skladu sa mogućnostima, te da posebnu zahvalnost Narodna biblioteka Trebinje duguje čitaocima koji im poklanjaju knjige, tako da imaju dosta novih naslova i stručne literature, a od čitalaca su dobili veliki broj vrijednih knjiga, od zbirki klasika, dječije literature do beletristike.

Od knjiga se najviše čitaju svjetska beletristika, najčešće engleski i američki romani, a od pisaca iz Srbije Ljiljana Habjanović-Đurović, Vesna Dedić i Isidora Bjelica sa novim romanom „Spas“, dok se klasici rijetko čitaju.

„Ljudi vole laganu literaturu, za opuštanje. Većina odraslih davno su čitali klasike, ali im se povremeno vraćaju“, ističe Mandićeva i dodaje da među mladima više nisu aktuelne knjige „Gospodar prstenova“ i „Dvorane tajni“, već se oni ponajviše opredjeljuju za knjige akcione tematike i biografije poznatih pjevača. Djeca najviše vole knjige o junacima Džeronimu Stiltonu i „Dnevnik Šonjavka“.

Cijena godišnje članarine u Narodnoj biblioteci Trebinje nije se mijenjala više od decenije, i dalje je 10 KM, dok je besplatan upis za učenike osnovne škole, djecu poginulih boraca i penzionere.
M.B.