4b5c7519eceb6c7b6fe10bdf8ce78cba_L

BANJALUKA | Marko Pavić, lider DNS, potvrdio „Novostima" da će tražiti mandatara za sastav vlade. SNSD predlaže Željku Cvijanović ili Igora Radojičića, a DNS će Nedeljka Čubrilovića.
Demokratski narodni savez tražiće od koalicionih partnera SNSD i SP da upravo DNS imenuje mandatara za sastav nove Vlade Srpske. Najviše šansi za tu funkciju, u ovom trenutku, ima potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović, dok je manja vjerovatnoća da će se za ovo mjesto lično kandidovati lider partije Marko Pavić, saznaju „Novosti" u vrhu DNS.
DNS, kao dio vladajuće koalicije u RS, koji očekuje ukupno devet od 44 mandata vladajućih partija u Narodnoj skupštini RS u novom sazivu, odlučan je da prvi put dobije mjesto mandatara.
Lider DNS Marko Pavić potvrdio je juče „Novostima" da ova partija, po osnovu dogovora sa SNSD i SP i osvojenim mandatima, ima legitimno pravo da predloži mandatara.
- Postignut je dogovor da DNS podrži kandidate SNSD za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, a da, po okončanju izbora, prvi bira sljedeću važnu funkciju u RS. Tako da smo izabrali premijersko mjesto - rekao je Pavić.
On je naglasio da DNS sa ovim stavom ulazi u predstojeće razgovore o formiranju vlasti u RS, koji će ubrzo početi. Prvi sastanci očekuju se odmah po zvaničnoj potvrdi rezultata izbora u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Vrh DNS, kako saznajemo, isključuje mogućnost ulaska u koaliciju sa SDS.
Pavić nije želio da govori o potencijalnim kandidatima DNS za funkciju premijera RS.
- O imenima je još rano govoriti - rekao nam je Pavić. Međutim, „Novosti" u vrhu partije saznaju da je veoma mala vjerovatnoća da se Pavić lično kandiduje za ovu funkciju.
U SNSD kažu da su spremni za otvorene razgovore o svim temama sa koalicionim partnerima. Kako saznajemo u vrhu SNSD, ova partija pokušaće da sačuva premijersko mjesto i da za tu funkciju ponovo kandiduje aktuelnu premijerku Željku Cvijanović. U SNSD računaju da bi DNS u nekoj od opcija pristao i na funkciju predsjednika Narodne skupštine RS, koju sada obavlja funkcioner SNSD Igor Radojičić i većim brojem ministarskih mjesta i drugih javnih funkcija.
Potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović kaže, za „Novosti", da ova partija polaže puno pravo na mjesto premijera RS.
- Očekujemo brzo formiranje vlasti u RS. I naši koalicioni partneri imaju pravo da predlože mandatara. To su ozbiljne teme i o njima moramo ozbiljno razgovarati. DNS se afirmisao u treću partiju u RS i to nam daje puni legitimitet prilikom formiranja vlasti - istakao je Čubrilović.
I Radojičić u igri
Marko Pavić razmatra da prihvati poslanički mandat i u penziju za koju godinu ode kao predsjednik Parlamenta Srpske.
Ukoliko DNS-u pripadne pozicija u Parlamentu, Vladu bi formirao SNSD, a za sada je, najozbiljniji potencijalni mandatar Igor Radojičić, koji je još u kampanji poručio kako bi trebalo reformisati izvršnu vlast.

Istinito