Први уписни рок за будуће средњошколце почиње 10. јуна, а у три требињске средње школе у наступајућој школској 2019/2020. години, у 13 одјељења биће уписано око 320 ученика.

Као и претходних година Гимназија „Јован Дучић“ уписује четири одјељења општег смјера.

У Центру средњих школа биће уписано пет одјељења, а ове године ученици могу да бирају између занимања економски техничар, пословно-правни, туристички и медицински техничар, а  моћи ће да се упишу и у комбиновано одјељење кувар-конобар.

Дан отворених врата у овој школи биће одржан 5. јуна.

Нешка Илијић, вршилац дужности директора Центра средњих школа каже да су се ове године опредијелили за директан сусрет са ученицима и то баш у овој школи како би на најбољи начин представили све оно што им могу понудити.

„Изашли смо из досадашњих оквира да радимо презентације по школама. Ми желимо да дјеца која хоће да наставе школовање код нас да дођу, упознају се са нашом школом, наставницима, ученицима, да виде учионице и тако на најбољи начин да им презентујемо оно што нудимо у даљем школовању“, каже Илијићева.

У Техничкој школи уписују четири одјељења, три четворогодишњег и једно трогодишњег смјера. Анкета коју су провели у свим требињским основним школама, показује да су ученици, од понуђених занимања у овој школи, највише заинтересовани за занимања техничар рачунарства и техничар за компјутерско конструисање.

Осим наведених, уписују и једно одјељење саобраћајне струке, те комбиновано одјељење заната – механичар/аутомеханичар.

Дарко Радић, директор Техничке школе истиче да ђаци нису заинтересовани за занате у њиховој школи.

„Ученици 'бјеже' од трогодишњих школа, заната. Када не могу да упишу четворогодишњу онда иду на занате. Врло често, родитељи долазе и кажу да не би вољели да им дјеца иду у трогодишње него у четворогодишње школе. Када формирамо ранг листу видимо гдје су. Углавном, немају довољно бодова за техничаре“, наводи Радић.

У Музичкој школи уписују 16 ђака, по осам на теоретски и инструментални одсјек. Упис у ову школу је 10. јуна, а пријемни испити су 13. и 14. јуна. Резултати су 15. јуна.

За ђаке који имају мање бодова, а уписују четворогодишње и трогодишње школе, пријем докумената почиње 17. јуна.

Шансу да упишу жељено занимање свршени основци имаће и у јулском уписном року.