caj-topao-napitak_5a9542f2b86ca.jpg (73 KB)

Хладноћа може додатно да погорша симптоме лоше циркулације јер се крвни судови на зими скупљају, па је и проток крви због тога прилично смањен. Онима који имају проблем са хладним рукама и ногама, током зиме у екстремитетима, осим хладноће могу да се јаве грчеви, као и непријатан осјећај трњења.

Како бисте ублажили ове симптоме стручњаци савјетују да поведете рачуна о исхрани и одрекнете се лоших навика, као што су пушење и узимање алкохола.

За добру циркулацију треба јести што више воћа и поврћа, нарочито оног које је богато витамином Ц, као што су све врсте цитруса и кисели купус којег сада има у изобиљу.

Од намирница које треба јести посебно се још издваја бијели лук, јер подстиче циркулацију и помаже тијелу да се брже загрије. Такође, садржи и сумпорна једињења која помажу у детоксикацији организма.

Љуте папричице побољшавају доток крви, па их треба јести с времена на вријеме, међутим, особе које имају проблема са проширеним капиларима не смију да их узимају.

Да би крв нормално циркулисала осим добре хране, неопходно је у организам унијети и довољно воде, јер ако је нема притисак пада, а циркулација постаје отежана. За одржавање нормалне циркулације савјетује се узимање од једног и по до два литара воде у току дана.

Како би руке и ноге што дуже остале топле приликом изласка напоље, важно је да ноге буде адекватно утопљене, а на рукама су обавезне рукавице.

Од велике помоћи за ублажавање хладних руку и ногу могу да буду и топло-хладне купке. За ове хидромасаже неопходно је направити једну хладну и једну топлу купку и ноге наизмјенично потапати прво у једну, а затим у другу. На овај начин побољшава се кретање крви и ноге се брже загрију.