30532_1

BANJALUKA | Redovnost u isplati plata budžetskih korisnika u ovoj godini utemeljena je na kreditnim sredstvima, a ta sredstva su prikupljena emisijom trezorskih zapisa i obveznica, upozorava ekonomista, profesor dr Milenko Stanić.
„Vlada RS je, počevši od mjeseca marta, redovno uoči isplate plata budžetskim korisnicima emitovala trezorske zapise.Postavlja se pitanje, šta će uraditi za oktobar, novembar i decembar, kad pristižu na naplatu ranije emisije zapisa od 15, 20 i 20 miliona KM“, ističe profesor Stanić, naglašavajući da se narastajuće kratkoročne obaveze pokušavaju regulisati dugoročnim zaduženjem na domaćem finansijskom tržištu putem emisija obveznica.
Riječ je o zaduženju na četiri godine, uz kamatne stope od šest odsto. U ovoj godini izvršene su tri takve emisije, od ukupno šest do sada realizovanih, i po tom osnovu prikupljeno je 135 miliona KM.
Profesor Stanić kaže da je Vlada RS najveći „inovator“ u pronalaženju novih instrumenata zaduženja, te da je ovo prva vlada koja je pokrenula proces kratkoročnog zaduživanja RS emisijom trezorskih zapisa, iako je to najnepovoljnija forma pokrića narastajućih budžetskih deficita.
Vlada RS se nije ustezala da emisiju trezorskih zapisa promoviše kao glavni instrument zaduživanja, te je u toku 2011. i 2012. godine realizovala po četiri aukcije trezorskih zapisa.
U 2011. godini na taj način prikupila je 89 miliona KM, dok je u 2012. godini prikupila 95 miliona KM. U 2013. godini realizovano je šest aukcija trezorskih zapisa i po tom osnovu prikupljeno je 191 milion KM.
U ovoj godini, do sada je realizovano osam emisija trezorskih zapisa, ističe profesor Stanić, naglašavajući da se stavka duga u budžetu RS najbrže povećava, što vodi ka umanjenju drugih stavki budžetskih rashoda.
Capital.ba