328410_1 BANJALUKA | E, svašta u državnoj bašti! Kao SDS neće znati bez SNSD-a da se ponaša, a kako izjavi Krajišnik, nije dobro ići u koaliciju sa partijom koja tvrdi da su Srbi genocidni.
Aha. E, sad polako! S kim je on to bio u koaliciji pre rata, a onda odmah iza rata, samo što su se puške odložile u špajz?
Onda imam jedno skromno pitanje: kad je on to ikada išta loše izjavio o Aliji Izetbegoviću ili Izetbegović o njemu? Naprotiv. Uvek su izražavali obojica visoko uvažavanje jedan za drugog. Proverite ako meni ne verujete.
Sad odjednom teška zabrinutost udruženih Stvaraoca Republike Srpske, a na sve to i apel intelektualaca serbskih za Republiku i njeno jedinstvo u odbrani od državne babaroge. Pa opet: jesu li se tako brinuli i kada se raspala serbska koalicija u prošlom mandatu, a SNSD sa partnerima iz FBiH lako i lagano smaknuo SDS? Nisam ih čula.
Državni nivo kao bauk, samo je jedan dobar broj potpisnika ove apelacije zaboravio izgleda da im deca rade upravo u državnim institucijama BiH: što u Parlamentarnoj skupštini BiH, što u Ministarstvu inostranih poslova, što u Centralnoj banci, itd, a i rodbina i kumovi su lagano raspoređeni po tih sedamdesetak institucija države.
Povelik broj njih u Beogradu, a decu im razmestili ovde. Možemo i poimenice, bar onoliko koliko ih ja znam, a tek kad bi se povadilo temeljito sve, ne bi stalo u ovaj tekst sve i da se popisuju kao telefonski imenik.Inače, godinama govorim da mi najteže padaju pametovanja iz beogradske zavetrine. Što malo Vučiću ne odašilju kakav apel za stanje u Srbiji?
Još je licemernije kako se o tome izveštava: "Više od 150 javnih ličnosti i lidera patriotskih političkih organizacija..." Je li to imaju tapiju na patriotizam? Koji? Čiji? Prema kome?Ovako, dok Mićko plaća (našim parama), potpisuje se buđava priča iz devedesetih, a zaboravlja koliko tog istog naroda ovde živi u apsolutnom siromaštvu i ko ih je osiromašio.
Za njih nikakvog apela nema.I pazi sad ovo! Pozvali su političare u Republici Srpskoj da se "uzdrže od učešća u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda". Odnosi li se to, uzgred budi rečeno, i na entitetski nivo, koji je ekonomski ojadio vlastiti narod?!
U kom to univerzumu žive ovi tzv. intelektualci ako ne vide propale projekte, ogroman dug (koji je veći nego u FBiH, iako FBiH ima i kantone i dva puta više stanovnika), pad standarda, povećan broj nezaposlenih, korupciju koja davi, veći broj penzionera nego zaposlenih, nepotizam koji ujeda direktno za srce taj srpski puk, za koji se tako dramatično navodno zalažu?
Evo, i ovi stvaraoci će na budžet, odnosno ponovo na pleća ove sirotinje. Ne vide ni tzv. stvaraoci kako im narod živi, pa daj da tako patriJotski natovare još nešto na svoj voljeni narod.Dakle, neki tamo tvrde da su Srbi genocidni, a mi možemo biti ekonomocidni, odnosno ekonomski satrti vlastiti narod. Tako mu nekako dođe.
Jer, što bi njima bio jasan pokazatelj da Republika Srpska ovih dana nije uspela da proda ni trezorske zapise, pa je od planiranih 15 miliona prodato samo 1,14 miliona?! Hoće li se ponovo nuditi u januaru, nebitno mi je. Banke ih sve manje uzimaju, a da ne govorim šta o "stručnjaku" govori to što ih emituje krajem decembra, odnosno na kraju fiskalne godine.
Možda da se odvoji i posebna emisija trezorskih zapisa za Stvaraoce?Platiće ovaj narod sve: i rat, i krađu, i promašene projekte, i asocijacije, a i propale banke.Kao Bobar banku, recimo, gde patriJote nije zabrinula činjenice da SNSD, koja ih je animirala da apeluju, duguje nekih šest miliona, a sa miljenicima i njihovim kreditima nekih 11 miliona.
Sitnica. Ne brine ih što je iz banaka inače povučeno nekih dve milijarde kreditnih sredstava poslednjih pet-šest godina, pa se domaćim depozitima kreditiraju vlast i fondovi, a ne privreda. Ili što su potraživanja komercijalnih banaka u Republici Srpskoj od entiteta, opština i fondova socijalne zaštite na kraju oktobra ove godine bila milijardu i 41 milion, a ovako veliki Srbi preuzeli su na početku svog kontinuiranog mandata (početkom 2006. godine) dug od nekih 34,7 miliona i to samo opština, ne fondova i ne entiteta, jer takvih dugovanja nije bilo.
Sitnica od uvećenog duga više od milijardu samo komercijalnim bankama!Privredi je lakše da nađe vanzemaljca nego da dođe do kredita. Osim ako nije vladajućima podobna firma i u suvlasništvu sa nekim od njih, pa onda direktno od IRB-a ono na "dođem ti jednog dana", a možda i nikada, sledom primera Bobar banke i namere da se likvidira i zataška apsolutno sve.Važno je da se čuje "Bože pravde" na skupu, a pravde ni za semena!
Da ne kažem ni od korova, jer korov, posebno onaj ljudski, lagano ubija sve dobro u nama. Kad već nismo znali da razlikujemo žito od kukolja, a za ambroziju mislili da je ukrasna biljka. I tako decenijama. Valjaće jedna široka akcija plevljenja, jer stara poslovica kaže da tamo gde je korov, ne može ništa drugo rasti, pa nam gotovo nijedna leja u državnom vrtu ne uspeva.
Dipl.ekon.Svetlana Cenic