djordje-miljanovic.jpg (63 KB)

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Одлуком Скупштине града Требиња на државне празнике који се празнују један дан забрањен је рад за већину трговачких и услужних радњи.

„Међутим, трговински објекти као што су драгстори и они који послују у оквиру аутобуске станице или бензинских пумпи, затим бензинске пумпе, као и пекаре и њихови продајни објекти - могу да раде на дан државног празника“, каже за Радио Требиње начелник Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције Града Требиња Ђорђе Миљановић.

Такође, на дан државног празника биће одређене и дежурна апотека, ветеринарска амбуланта и љекарска и стоматолошка оридинација, са одржавањем приправности изван радног времена, а дозвољен је рад и продавница погребне опреме.

Угоститељски објекти, додаје он, такође нису обухваћени забраном рада на државни празник.

Миљановић подсјећа да су од љетос казне скоро дупло веће за оне који буду прекршили ове одлуке.

„За привредне субјекте регистроване као ДОО новчане казне за непоштовање одлуке о радном времену у данима државних празника крећу се од 1.500 до 2.000 КМ за правно лице, док је за одговорно лице предвиђена казна од 300 до 700 КМ. Казне за физичка лица која обављају дјелатност као самостални предузетници крећу се од 300 до 500 КМ“, истиче Миљановић.