taksimetar.JPG (119 KB)

Треће вечери 14. Дана малих ствари, глумци Театра Зеница Адем Смаилхоџић и Ирфан Рибић на сцени Културног центра извели су представу „Таксиметар“, по тексту словеначког писца и сценаристе Горана Војновића.

Комедија опорог окуса, кроз причу једног таксисте /Адем Смаилхоџић/ и његове сусрете са цијелом галеријом препознатљивих ликова из нашег окружења /Ирфан Рибић/  – дира у болна мјеста наше друштвене збиље, преиспитује моралне вриједности данашњице, раскринкава предрасуде које живимо, несвјесни да су усидрене у наметнутим увјерењима.

taksimetar-1.JPG (111 KB)

„Ако хоћете да видите стање у некој држави – идите у њихово позориште. Засигурно генијалан текст. Свеобухватан, свепросторан и свевремен. Знали смо да морамо искористити оно чиме се бавимо да покушамо допријети до публике на начин да схвати да су и они и ми, када се 'распакујемо' – само људи које је неко 'напаковао' разним, искреним или неискреним, савјетима. Уистину 'Таксиметар' говори о свему што ми данас јесмо, а плашим се да се још дуго нећемо промијенити“, каже глумац Адем Смаилхоџић, таксиста Горан који је и вечерас, на сцени Културног центра - што због својих, данас сувишних, моралих увјерења што из одсуства талента за живот - остао празних џепова.

Глумачки двојац из Зенице вечерас је насмијао требињске љубитеље позоришта, а једнако добро, увјерава нас наш саговорник, публика реагује у свим срединама у којима гостују.

„Добити аплауз на отвореној сцени је велика ствар. То сви глумци знају и поносе се тим. Тако се и вечерас Ирфан и ја заиста поносимо. Гдје год да гостујемо публика на истим мјестима у представи реагује скоро исто - јер је то оно што нас све боли. Само је разлика у томе што ће се неко добро насмијати, али што ће неко други - можда и заплакати“, истиче Смаилхоџић.

iskusenje.jpg (82 KB)

Фестивал професионалих представа малих форми „Дани малих ствари“ завршава сутра вече остварењем  „Искушење“, у продукцији Сцене „Маска“ и Шабачког позоришта, коју ће извести познати глумачки пар - Анета и Иван Томашевић. Представа почиње у 20 часова.