159386.jpg (130 KB)

Поводом смрти ратног команданта Невесињске бригаде пуковника Новице Гушића, у Невесињу је одржана комеморативна сједница у присуству сабораца, породица погинулих бораца, представника Владе Републике Српске, БОРС и херцеговачких општина.

Током комеморације, истакнут је Гушићев допринос у кључној одбрани Невесиња и српске Херцеговине.

Новица Гушић био је симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

- Шта је било чинити? Или под метак или бјежати. Са сузама у очима обратио сам се војсци: "Браћо Невесињци, зар и ви нећете бранити Невесиње? Не брукајте јунаштво и славу наших прађедова!" - сјећао се касније Гушић тога дана.

159385.jpg (161 KB)

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска.

Пуковник Гушић преминуо је у Београду у 79. години. Посљедњих година био је нарушеног здравља, а од туге за прерано изгубљеном кћерком и супругом никад није могао да се опорави.