vijece min12 SARAJEVO | Potvrđivanjem imena kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH za Savjet ministara BiH kompletirano je ovo tijelo izvršne vlasti kojim će u naredne četiri godine predsjedavati Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije.
Stranka demokratske akcije, Savez za promjene, Demokratska fronta i Hrvatska demokratska zajednica BiH potvrdile su imena kandidata za ministre u Savjetu ministara BiH, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Denis Zvizdić (SDA).
Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u petak je potvrdio novinarima da će Adil Osmanović biti kandidat za ministra civilnih poslova, te da će SDA kandidovati Semihu Borovac za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH.
Kandidati Saveza za promjene su Igora Crnadak iz PDP-a za ministra spoljnih poslova BiH, Mirko Šarović iz SDS-a za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Dragan Mektić, takođe iz SDS-a, za ministra bezbjednosti BiH.
Kako je ranije potvrđeno, Demokratska fronta će za ministara komunikacija i prometa BiH kandidovati Slavka Matanovića.

hdz Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH danas je potvrđeno da će njihovi kandidati za ministre u Savjetu ministara BiH biti Vjekoslav Bevanda, koji bi se naredne četiri godine trebao naći na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH, Marina Pendeš, kandidatkinja za ministra odbrane BiH i Josip Grubeša, kandidat za ministra pravde BiH.
Iz HDZ-a BiH su saopštili da će u Savjetu ministara BiH Mato Franjičević biti zamjenik ministra spoljne trgovine, Mijo Krešić zamjenik ministra bezbjednosti, Josip Brkić zamjenik ministra spoljnih poslova, dok će Predrag Kožul biti zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja.
Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je i ko su kandidati HDZ-a BiH za ministre u Vladi Federacije BiH. Kako je već od ranije poznato, HDZ BiH je za ministra finansija Federacije BiH kandidovao Jelku Miličević.
Federalno ministarstvo zdravstva naredne četiri godine trebao bi voditi Vjekoslav Mandić, dok bi se Denis Lasić trebao naći na čelu ministrastva saobraćaja i komunikacija. Saopšteno je i da je Zora Dujimović kandidat za ministra kulture i sporta, Joža Martić kandidat za ministra prostornog uređenja, dok je Mato Jozić HDZ-ov kandidat za federalnog ministra pravde.
Koalicione političke stranke uspjele su nakon više od pet mjesec predložiti imena kandidata za Savjet ministara BiH, ali posao na formiranju još nije gotov. Sada slijedi popunjavanje obrazaca, provjera kandidata od Centralne izborne komsije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dostavljanje imena kandidata Parlamentarnoj skupštini BiH.
Savjet ministara BiH izvršni je organ vlasti BiH sastavljen od devet ministara i predsjedavajućeg Savjeta ministara. Podsjećamo, prošli saziv Savjeta ministara BiH formiran je četrnaest mjeseci nakon održavanja Opštih izbora 2010. godine.
Klix.ba