20141211151230_278146BANJALUKA | Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijeće konačnu odluku o produžavanju ili stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa proizvoda makedonske firme "Pekabesko", nakon što budu poznati rezultati pretrage uzetih uzoraka, rekla je danas pomoćnik resornog ministra za veterinarstvo Radmila Čojo.
Ona je rekla na konferenciji za novinare u Banjaluci da se rezultati pretraga uzetih uzoraka očekuju 15. decembra.
Čojo je navela da su uzorci dostavljeni Institutu za javno zdravstvo Srpske i Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan", dok su "treći" uzorci uzeti, zapečećeni i ostavljeni uvozniku "Pekabeskovih" proizvoda na raspolaganje radi superanalize.
Ona kaže da je naredba o zabrani prometa namirnica "Pekabeska" zbog povećanog sadržaja fosfata donesena radi predostrožnosti i obaveze zaštite zdravlja potrošača, s obzirom da je uvezena velika količina mesa od 83 pošiljke od gotovo 1.400 tona.
Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić rekao je da u Srpskoj postoje pouzdane laboratorijske analize zasnovane na međunarodnim principima, koje određuju poštovanje određenih standarda i da, kada je u pitanju ispitivanje polifosfata, postoje metode koje su u okviru ISO-standarda i samim tim kreditovane u domaćim laboratorijama.
On je naveo da je potrebno pojačati kontrolu proizvoda, koji su nakon određenog broja analiza neusklađeni po pitanjima kvaliteta i ispravnosti.
Doktor Vesna Rudić-Grujić iz Instituta za javno zdravstvo Srpske rekla je dnevni unos fosfata, odnosno fosfora u organizam, preko tolerišućeg nivoa od tri grama, može dovesti do određenih promjena i naročito utiče na metabolizam kalcijuma, što dovodi do smanjenja kvaliteta i gustine kostiju.
Ona je dodala da u nekim situacijama dugotrajno unošenje i taloženje u obliku kaclijevog fosfata može i da ošteti bubrege.
Republička inspekcija za hranu ranije je zabranila uvoz i naložila vraćanje pošiljki proizvoda "Gold - pileći file" makedonskog proizvođača "Pekabesko", jer je u tri slučaja analizama utvrđeno da je sadržaj fosfata bio oko sedam grama po kilogramu.
"Leburić komerc" iz Prnjavora, ovlašteni uvoznik proizvoda "Pekabesko", zatražio je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da obustavi zabranu prometa proizvoda te makedonske firme, koja je prouzrokovala milionske štete, jer, kako navode, nije bilo prekomjernih količina fosfata u proizvodima.
Srna