koncert-fado-muzike.JPG (158 KB)

Требињци су вечерас имали несвакидашњу прилику да уживо слушају фадо.

Музичке традиције Португала нашим суграђанима представио је Мјешовити хор Беире Интериора (Coro Misto da Beira Interior), из истоимене регије и града Ковиља у унутрашњости ове земље, који је вечерас извео концерт фадо музике у саборном храму Светог преображења Господњег.

Домаћин гостију из Португала, свештеник Александар Илић каже да је хор наступао у Дубровнику након чега су изразили жељу да дођу и у сусједно Требиње.

koncert-fado-muzike-2.JPG (185 KB)

„Ми смо им отворили врата, будући да је то дио наше културе – свако ко дође са добром намјером овдје је добродошао“, каже Илић.

Он је додао да хор изводи лисабонски фадо, који се похваљује аплаузом, а за разлику од коимбрантског фада, чије извођење публика поздравља на необичан начин – накашљавањем.

„Фадо је на португалском Божији суд, судбина. Ово је музика меланхолије, чежње и љубави. О радницима, морепловцима, њиховим судбинама, дугим ишчекивањем њихових повратака са Атлантика. Пуна је емоција из најдубљег бића и историјског искуства овог народа. Та музика се не објашњава – она се осјећа, баш као што се ни њихова ријеч саудаде не преводи, а најближа би била нашем севдаху“, каже Илић.